Fortsatt låg björntilldelning

Höstens björntilldelning i Norrbotten kommer att ligga på ungefär samma nivå som i fjol. Då fick 35 björnar skjutas och 22 björnar fälldes under skyddsjakt. 
– Myndigheterna är på väg att förpassa björnen till kategorin skadedjur, säger Mikael Samuelsson, ordförande för Jägareförbundet Norrbotten.

Enligt Lena Bondestad vid länsstyrelsens naturvårdsenhet så kommer höstens björntilldelning i Norrbotten att ligga på ungefär samma nivå som förra året, det vill säga runt 30 björnar.
– Det kommer inte bli några större förändringar jämfört med förra året. Vi har haft en kraftig minskning av björnstammen, säger hon och menar att det nu gäller att balansera stammen på en jämn i nivå i avvaktan på den inventering som nu ska göras.
I höst genomförs nämligen en björnspillningsinventering och då hoppas man får mer exakta siffror på hur stor länets björnstam är.

Åteljakt i hela länet
Det väntas även bli tillåtet med åteljakt i hela länet i höst. I fjol sköts ingen björn i Norrbotten på åtel.
– Det anmäldes in bara ett handfull åtlar, säger Lena Bondestad.
Huruvida länet ska delas in i jaktområden är ännu oklart. Beslut väntas i slutet av maj. Förra året delades länet in i tre områden.
Jägareförbundet Norrbotten föreslår i en skrivelse till länsstyrelsen att tilldelningen bör ligga på 60 björnar och att hela länet utgör ett enda tilldelningsområde. Vidare vill Jägareförbundet ha jakttid fram till 15 oktober i hela länet, och inte som nu till 30 september ovan odlingsgränsen.

Vårjakt på förslag
Jägareförbundet Norrbotten föreslår i skrivelsen vårjakt på björn mellan den 15 april till den 15 maj om kvoten inte fylls under höstens jakt.
– Då skulle jakten kunna ske vid åtel, främst i renkalvningsområdena. Björnen är värd att jagas, inte avlivas, säger Mikael Samuelsson.
2015 sköts 22 björnar under skyddsjakt. Jägareförbundet är starkt kritisk till den omfattande skyddsjakten.
– Vi anser att majoriteten av de björnar som ska fällas i länet ska fällas under ordinarie jakt av jägare. Skyddsjakt ska vara ett undantag. Skadebilden är kopplad till antalet björnar. Fortsatt höga nivåer på skyddsjakterna tyder på att björnstammen inte är så låg som länsstyrelsen anser, säger Mikael Samuelsson.

Kategorin Skadedjur
Han menar att med en senare avslutning av jakten ovan odlingsgränsen och införandet av vårjakt kan antalet skyddsjakter minska.
– Eftersom många skyddsjakter riktas mot honor med ungar kan man också fundera på varför just dessa djur är så strikt skyddade då vi jagar under hösten. Dagens myndighetsbeslut riskerar att förpassa björnen allt mer till kategorin skadedjur som ska avlivas med varje till buds stående medel. Vi vill behålla björnen som ett vilt som ska jagas med respekt och under ordnade former med beaktande av god jaktetik, säger Mikael Samuelsson.
I vår har länsstyrelsen fått in 20 ansökningar om skyddsjakt på björn. 16 av dessa beviljades och hittills har sex björnar fällts.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev