Förebygg olyckor vid fjälljakten
Till helgen väntas nära 10.000 personer ansluta till ripjaktpremiären i de svenska fjällen. Varje år går jägare vilse i dåligt väder eller råkar ut för skador, vilket ofta beror på bristande fjällvana. Med kloka förberedelser och rätt utrustning kan många olyckor och tillbud undvikas, skriver Fjällsäkerhetsrådet i ett pressmeddelande.
Jägare har ett rörelsemönster som ställer extra stora krav på förberedelser och eftertanke. Till skillnad från vanliga fjällvandrare flygs de ofta ut med helikopter och jakten sker normalt långt från markerade fjälleder vilket ställer större krav på erfarenhet och egen säkerhet, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.
Polis och fjällräddning, som ansvarar för eftersök av försvunna och hämtning av skadade personer i fjällen, rapporterar om ett ökande antal utryckningar under årets fjällvandrarsäsong. När fjälljakten inleds den 25 augusti kan det innebära ett ökat tryck på fjällräddningen. Förutom det obehag och de risker jägare och andra utsätts för när de går vilse eller skadas i fjällen så är samhällets kostnader stora vid fjällräddningsinsatser, framför allt vid eftersök där helikopter måste användas.
Säkerhetsfolder
Fjällsäkerhetsrådet har tagit fram en ny folder med titeln ”6 tips för en trygg fjälljakt”. Här följer tipsen i förkortad form:
1. Välj rätt utrustning. Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt. Packa inte ryggsäcken för tung, på Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns praktiska checklistor.
2. Meddela färdväg och beräknad återkomst. Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.
3. Anpassa din fjälljakt efter vädret. Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väderprognoser via radion, webben eller Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefontjänst på 0771-23 11 23. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.
4. Ha respekt för okända jaktmarker. Ge er aldrig ut i okänd fjällterräng i tät dimma eller hårt väder. Tänk er för innan ni vadar över strida vattendrag där vattnet når över knähöjd.
5. Ta med en aktuell karta. Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder, vilket förutsätter kunskaper och fjällvana. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.
6. Rådfråga erfarna människor. Jägare och andra som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med värdefulla kunskaper.
Säkerhetsfoldrar för jakt och andra typer av fjällvistelser kan laddas ner på Fjällsäkerhetsrådets webbplats.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.