”För tidigt att säga om den illegala jakten på varg ökar”

Under 2012 har fyra polisutredningar om misstänkt illegal vargjakt startats bara i Dalarna. Men enligt vargforskare Olof Liberg går det inte att säkert säga om tjuvjakten på varg har ökat.
Det indikerar kanske att något är på gång, men underlaget är alldeles för litet för att kunna dra några säkra växlar på.

 

Olof Liberg.

Polisen har bara funnit två döda vargar, båda har varit radiomärkta. Det är inte mycket och man kan inte säga att tjuvjakten ökar på det lilla underlaget. Men vi har några fall och det hopar sig lite grann. Vi får avvakta och se, fortsätter Olof Liberg.

Tror du att den illegala jakten på varg ökar när möjligheterna till legal vargförvaltning togs bort?

Det är det många av oss som är rädda för det. Vi såg att den illegala jakten minskade i samband med att vi fick utökade möjligheter till jakt på varg och det kom politiska löften om reglering av stammen. Det var en säkerställd trend och det kan finnas ett samband mellan förvaltning och tjuvjakt.

I Finland minskar vargstammen kraftigt på grund av illegal jakt. Många tror att vi kommer att gå samma väg även här i Sverige.

Det är många av oss som är rädda för det. Det finns olika åsikter om varför tjuvjakten ökar i Finland men en del tror att den illegala jakten ökade när EU gick in med fler restriktioner i landets vargförvaltning.

Ökar vargstammen i samma rekordsnabba takt som tidigare?

Inventeringarna är inte färdigställda ännu. Men den senaste vintern hade vi något färre föryngringar än de 35 vi förväntade. Jag skulle tro att vi hamnar på 30 föryngringar. Men att antalet föryngringar blir något färre än förväntat kan till exempel bero på slumpen eller sämre inventeringar.

Pågående polisutredningar om misstänkta illegala vargjakter i Dalarna

16 januari. Ett avskuret sändarband för varg hittades på älvisen vid Fulunäs som ligger norr om Sälen. Vargen hade jagats med snöskoter och den hade dessförinnan flyttats till Västra Götaland tillsammans med en så kallat genetiskt viktig vargtik. Polisen har i dagsläget ingen misstänkt för brottet.

26 januari. Länsstyrelsens spårare hittade en plats där blod påträffades. Polisen utgår från att en varg har dödats i närheten av platsen. Några dagar innan sändarförsågs ett vargpar i Siljansreviret. Den illegalt avlivade vargen var hanen i paret. Polisen har i dagsläget ingen misstänkt för brottet.

23 mars. Ampuller med vitt pulver hittades i kött och korvbitar vid Långbodmyren utanför Dalfors. Länsstyrelsen hittade köttet och korvarna. Polis och åklagare misstänker att någon placerat ut förgiftad mat i syfte att ta död på rovdjur. Brottsrubriceringen är förgöring. Polisen har i dagsläget ingen misstänkt för det eventuella brottet.

6 maj. Fyra män grips av polis vid Ulvsjön. Männen har häktats på sannolika skäl misstänkta för grovt jaktbrott på varg i Tandsjöreviret och en femte man sitter anhållen. Om åtal väcks mot männen beslutas senast 23 maj.

{DynamicContent:[Modul] Webbfråga}

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev