Fler kronvilt i Västmanlands län

Det blir allt fler kronvilt på allt större del av Västmanlands län. Även antalet fällda kronvilt har ökat rejält de senaste åren.

Det är den förvaltningsplan som Jägareförbundet fick länsstyrelsen att anta 1998 som gjort ökningen av kronvilt möjlig. Där kom man överens med jägare, markägare och länsstyrelsen att försöka få kronviltet spridd över en större del av länet. Då fanns de runt Arboga och Västerås. Idag finns de i hela länet förutom Skinnskatteberg och delar av Surahammar, Fagersta och Norbergs kommuner.

Bra fördelning mellan djur
På en del håll har de blivit så många att man nu måste skjuta ner stammen för att skadorna är oacceptabla. Denna avskjutning ska ske under ordinarie jakttid inom de kronskötselområden som finns i länet.

Det en bra fördelningen mellan hjortar, hindar och kalvar, där hjortar står för 29 procent, hindar 31 procent och kalvar 41 procent av det totala antalet fällda djur. Målbilden är 25 procent hjort, 35 procent hind och 40 procent kalv. Detta gör att det finns en del större kapitala hjortar i länet.

En hjort är inte kapital förrän den är 1213 år gammal.

Istället för rådjur
Förra året fälldes en guldhjort utanför Västerås med 199 poäng.

Med tanke på att rådjuret minskat drastiskt och nästan försvunnit som jaktbar art är det roligt och mycket positivt att kronviltet etablerat sig även i de magrare områdena i Norberg och Fagersta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev