lördag 20 april

Färre viltolyckor i Mittnorrland

Det totala antalet viltolyckor minskade något i både Jämtland och Västernorrland under 2011.

 

I de bägge länen tillsammans inträffade under fjolåret 1.921 viltolyckor, vilket är en minskning med 70 olyckor. I bägge länen minskade älg­olyckorna medan rådjursolyckorna ökade något i Jämtland, men var nästan på samma nivå i Västernorrland.

Det går dessutom att se att vilt­olyckor med kronvilt ökar inom Jämtlands län. Under 2011 inträffade 12 viltolyckor med kronvilt och under det senaste fem åren har det inträffat 32 kronviltolyckor.

 

Rovdjursolyckor

Årligen inträffar också ett mindre antal björn- och lodjurs­olyckor där det är fler olyckor med björn i Jämtland medan lodjursolyckorna är fler i Västernorrland.

Totalt inträffade 47.475 vilt­olyckor i hela landet under 2011, vilket är en minskning med 6.500 olyckor från föregående år.

 

4.000 timmars arbete

Totalt har de 550 eftersöks­jägarna som är engagerade i vilt­olycksorganisationen inom Mitt­norrland lagt ner 3.985 timmar på dessa viltolyckor, vilket motsvarar 166 dygn eller nästan 24 hela veckor.

Det är inte dåligt med tanke på att det sker på deras fritid och mestadels under den tid av året då det är som mest med snö, mörkt och kallt. Den siffran kan också vara i underkant eftersom alla jägarna ännu inte registrerat allt arbete de lagt ner på viltolyckorna under 2011.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev