EU-dom öppnar för vargjakt

EU-domstolen har idag konstaterat att Århuskonventionens regler om tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor inte har direkt effekt inom EU-rätten. Det innebär att Kommissionen inte har rätt att lägga sig i EU-länders regler för överklaganden, exempelvis vid licensjakt på varg. Förvaltningsrätten i Karlstad gjorde därmed fel när den stoppade årets vargjakt. Det menar Jägareförbundet.

Bo Sköld.– Svenska Jägareförbundet har hävdat att förvaltningsrätten inte hade rätt att stoppa årets vargjakt. Länsstyrelsens beslut ska enbart kunna överklagas till Naturvårdsverket vilket förvaltningsrätten ifrågasatt med hänvisning till EU-rätten. Detta argument har nu underkänts av EU-domstolen i ett annat ärende, säger Bo Sköld, generalsekreterare för Svenska Jägarförbundet, i ett pressmeddelande.

Två domar
EU-domstolen har i två domar konstaterat att eftersom Århuskonventionen inte har implementerats i EU-rätten så är det upp till medlemsstaterna att själva bestämma hur de ska hantera konventionen. EU-domstolen fastställer att Århuskonventionen ger myndigheter, inte enbart domstolar, rätt att vara överklagandeinstans. Därför ska svensk lagstiftning gälla när man ska överklaga beslut om till exempel vargjakt. Den svenska lagstiftningen säger att Naturvårdsverket ska avgöra överklaganden av länsstyrelsernas beslut – inte domstolar.
– Vi utgår ifrån att Kammarrätten i Göteborg underkänner förvaltningsrättens inhibering av vargjakten och därmed kan vi inleda licensjakten omedelbart, säger Bo Sköld.
– Svenska Jägareförbundet uppvaktade i måndags kommissionen för att påtala att de gör fel i att driva en process mot Sverige i den här frågan. EU-domstolen har nu bekräftat vår uppfattning, säger Bo Sköld.

– Förvaltningsrätten har inte rätt att stoppa jakten med hänvisning till Århuskonventionen. Denna dom underkänner förvaltningsrättens hänvisning till EU-rätten eftersom Århuskonventionen inte anses ha direkt effekt utan måste införlivas i medlemsstaternas egen nationella lagstiftning för att gälla. Eftersom Regeringens beslut om att vargjakten ska överklagas till Naturvårdsverket och inte domstol dessutom är helt förenligt med konventionen så är det stängt även där, säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

Detta har hänt

Det senaste verktyget i jaktmotståndarnas händer har varit att åberopa Århuskonventionen. Sverige är part i konventionen och har 2004 implementerat konventionen i bland annat miljöbalken. I korthet ger lagen allmänheten tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor, något som aktualiserats de senaste dagarna genom vargjaktstoppet i Värmland och Örebro.
När förvaltningsrätten i Karlstad stoppade årets vargjakt var motivet att överklagandeförbudet inte var förenligt med EU-rätten. Överklagandeförbudet var det tillägg som den förra regeringen gjorde och som stoppade länsstyrelsernas vargjaktbeslut från att överklagas i domstol.
Från och med att tillägget gjordes den 8 maj 2014 skulle länsstyrelsernas beslut överklagas till Naturvårdsverket, men sedan skulle det vara stopp. Domen i EU-domstolen idag slår fast att kommissionen inte har rätt att lägga sig i EU-länders regler för överklaganden och att ändringen alltså inte står i strid mot EU-rätten. 
Tidigast onsdag 14 januari fattar Kammarrätten i Göteborg beslut om överklagandet av förvaltningsrättens inhibition av vargjakten.

Fakta

36 vargar ska fällas vid licensjakt i Värmland och Örebro län. Detta enligt ett beslut av Naturvårdsverket. Jakten är tills vidare stoppad. Jakttiden sträcker sig fram till och med den 15 februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev