Ett enigt Jägareförbund svarar på älgförslaget

Regeringens förslag till ny älgförvaltning är inte acceptabelt i sin nuvarande utformning. Så skriver Jägareförbundet i sitt remissvar. Länsföreningarna slöt upp i full enighet bakom Jägareförbundets remissvar vid den ordförandekonferens som hölls på Arlanda på söndagen. Samtidigt slog mötet fast att det behövs en ny älgförvaltning.
Även om förbundet naturligtvis ställer upp bakom grundtanken att skapa en bättre älgförvaltning över större områden med ökad samverkan mellan jaktlagen och mellan jägare och markägare, finns det så mycket i regeringens förslag som är dåligt att förslaget i sin helhet inte är acceptabelt anser Jägareförbundet.
Kritik i 19 punkter
Kritiken med förslag till ändringar framförs i 19 punkter. Dessutom finns i en bilaga en mer omfattande argumentation för ändringsförslagen, och i en annan bilaga formuleras förbundets syn på klövviltets betydelse för den biologiska mångfalden och på skogsbrukets roll för betestillgången.
Några av de bärande punkterna i förbundets ändringsförslag är att i samspelet mellan älgförvaltningsgruppen (den grupp som ska leda älgförvaltningsområdet) och jaktområdena måste underifrånperspektivet bli klart, alltså att det är jaktområdenas kunskaper och planer som ska ligga till grund för förvaltningsområdets planer, inte tvärtom. Lokal acceptans och delaktighet måste vara målet, anser förbundet.
Tar avstånd
Förbundet tar också avstånd från förslaget att älgar under pågående jakt ska kunna tas från ett älgskötselområde (Äso) och flyttas till ett annat. Eventuell omflyttning av älgar kan ske inom ett Äso, inte mellan Äso.
I regeringens förslag finns inga incitament till ökad samverkan. Jägareförbundet menar att normer och arealer för att få skjuta vuxna älgar bör sättas så att samverkan mellan jakträttshavare stimuleras.
Registreras och tilldelas
Förbundet anser att jaktområden som inte är med i Äso ska registreras och tilldelas älgar, inte som föreslås, själva få räkna ut hur många älgar som ska fällas utifrån de arealkrav som fastställts av länsstyrelsen. Detta gäller inte områden som får kort jakttid.
Jägareförbundet, med sin geografiskt heltäckande organisation, sin kompetens och erfarenhet, borde kunna utnyttjas bättre än vad som föreslås. Olika uppdrag borde på ett tydligare sätt kunna läggas ut på förbundet.
Regeringen bör klargöra att Viltdata.se, den av Jägareförbundet utvecklade älgdatabasen, ska vara verktyget som används för avskjutningsstatistik, älgobs med mera, framför också förbundet.
Älgförslaget kan komma att ändras
Den hårda jägareförbundskritiken mot älgförslaget kan leda till ändringar i förslaget innan det läggs fram för riksdagen. Det informerade Hans von Essen och Christer Carlsson länsrepresentanterna om vid söndagens möte.
Jägareförbundet, LRF och representanter för skogsindustrierna var den 22 april inbjudna till ett möte med jordbruksdepartementet för att framföra sina synpunkter.
Intrycken från det mötet var att man ville lyssna på ett konstruktivt sätt, menade Hans von Essen.
Christer Carlssons bedömning är att regeringen inte vill ha någon politisk strid om älgförslaget.
Remissvaren från de 13 länsstyrelser som svarat är i huvudsak positiva till regeringsförslaget, liksom skogsstyrelsen. Av SLU:s svar framgår att de inte vill genomföra en landsomfattande utbildning av representanterna i älgförvaltningsgrupperna, men att de kan vara med och utforma utbildningen.
De skogsbolag som svarat tycker att Viltdata ska användas för avskjutningsstatistik med mera. Av skogsbolagen är endast Sveaskog positivt till Viltförvaltningsdelegationernas roll.
Inom Riksjägarna är man tydligen inte eniga, för det har kommit remissvar från två länsföreningar som går helt emot det centrala svaret.
Inom Jägareförbundets ledning finns viss optimism om utgången.
Vi tror att vi kan få gehör för mycket av våra synpunkter, men kanske inte för allt, avrundade Torsten Mörner konferensen på Arlanda.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.