tisdag 26 september

Ett brott att inte skydda mot varg?

Molstaberg gård som nu utreds om de brutit mot djurskyddslagen. Foto: Martin Källberg

Efter flera vargangrepp och en ekonomisk kalkyl där slutsatsen blivit att de inte skulle ha råd, valde Molstabergs gård att inte sätta upp rovdjursstängsel. Nu utreder länsstyrelsen om detta är ett brott mot djurskyddslagen.

Molstabergs gård  tog tidigare i år ett beslut om att inte sätta upp rovdjursstängel mot vargen efter en ekonomisk kalkyl. Nu utreder länsstyrelsen i Stockholm om de kan ha brutit mot djurskyddslagen.
– Man är skyldig att skydda sina djur från onödigt lidande, säger länsveterinär Andreas Johansson, till atl.se.
Men gårdens advokat menar att myndigheten tolkar lagen fel.
– Länsstyrelsen tycker att djurskyddslagen ska tolkas som att alla fårägare är tvungna att sätta upp rovdjursstängsel så snart som de har blivit informerade om att vargen etablerat sig i deras närområde. Annars bryter man mot djurskyddslagens paragrafer 2 och 3, om att djuren inte ska utsättas för onödigt lidande, säger advokat Björn Aschan till atl.se.

”Skyldig att skydda sina djur”
Ärendet har ännu inte lämnats över till polis och åklagare. Länsstyrelsen säger sig heller inte ha ställt något formellt krav på att fåren ska skyddas med rovdjursstängsel. Men till atl.se säger länsveterinär Andreas Johansson att lagen kan tvinga fårägare att sätta upp rovdjursstängsel.
– Det beror helt på situationen. Det är inte så att alla djurägare är skyldiga att sätta upp rovdjurstängsel. Men som djurägare är man skyldig att skydda sina djur från onödigt lidande eller sjukdom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev