Etageburar ska ge ökad minkvälfärd

Etageburar med klättermöjligheter och rikare miljöer, skärpta utfodringsrutiner och veterinärer kopplade till besättningarna. Det är några huvudpunkterna i de nya föreskrifter för uppfödning av minkar och andra djur för pälsproduktion som Jordbruksverket har beslutat om.

Vi fick in ett svar från EU-kommissionen som i grunden utgjorde ett stöd för inriktningen på de svenska föreskrifterna. Det föranledde ingen ändring i föreskrifterna och vi har nu beslutat att införa de nya reglerna från och med den 1 juli 2012, säger Helena Kättström, enhetschef på avdelningen för djurskydd och hälsa, i ett pressmeddelande.

Rikare miljö som stimulerar djuren
I de nya föreskrifterna, som är i harmoni med Europarådets konvention för pälsdjursuppfödning, ligger fokus på att förebygga stereotypier och onormala beteenden hos djuren.

Utifrån nya forskningsrön ändrar vi reglerna på områden där vi har sett att det finns brister. Det innebär till exempel nya krav kring utfodringsrutiner, utformning av burar och rikare miljöer för djuren. Parallellt med detta utvecklar näringen själv sitt djuromsorgsarbete och det är positivt för djurvälfärden, framhåller Helena Kättström i pressmeddelandet.

Fakta föreskrifter pälsdjursuppfödning

En statlig utredning från 2003 gav pälsnäringen tid på sig till och med 2010 att förbättra djuromsorgen. Under 2010 utvärderade Jordbruksverket näringens djuromsorgsarbete och tog del av ny forskning på området. Dessutom kontrollerades en stor del av landets minkar av länsstyrelserna under 2010. Efter detta drog Jordbruksverket slutsatsen att reglerna behövde kompletteras för att stärka djurvälfärden.

De nya föreskrifterna innehåller allmänna bestämmelser om uppfödning av mink, chinchilla och räv. För mink och chinchilla finns även särskilda bestämmelser.
I Sverige finns ett 70-tal minkuppfödare. Det finns ingen rävuppfödning i Sverige och bara två uppfödare av chinchilla.

Kaniner för produktion av päls och kött omfattas inte av de nya föreskrifterna. Jordbruksverket återkommer med förslag på detta område senare.

Stereotypier är upprepade och relativt likformiga sekvenser av rörelser, exempelvis att gå i ett bestämt mönster, trampa av och an på stället eller cirkulerande rörelser med huvudet. Beteendet har ingen funktion utan är djurets sätt att hantera stress.

Burarna ska bli större genom att en andra våning läggs till ovanpå standardburen. Denna så kallade etagebur ska ha en hylla på varje våning för att ge djuren möjlighet att röra sig på flera plan och utöva sitt naturliga beteende att klättra.

Kraven skärps på hur utfodring ska ske inför parningsperiod och under valpperiod.
Den som ansvarar för skötseln av djuren måste genomgå en utbildning med godkänt resultat. Utbildningen ska vara godkänd av Jordbruksverket.

Föreskrifterna ökar kraven på miljöberikning, men lämnar öppet för olika vägar att lösa detta. Exempel på miljöberikning kan vara rör, bollar, grenar, springhjul, vattenbad eller liknande. Vattenbad är ett exempel på miljöberikning men är inte ett krav. Det har forskats en hel del om vattenbadets betydelse och resultaten är delvis motstridiga. Minkar uppskattar vatten att plaska och leka i men forskningen har inte kunnat visa att möjligheten att simma är så viktig att den inte kan ersättas med annan stimulans.

Varje besättning ska besökas regelbundet av en veterinär, som i sin tur ska samarbeta med en etolog.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev