söndag 14 april

Eftersöksstrejk utvidgas efter ministermöte?

Gruppen kring Svenljunga eftersöksstrejk fick på torsdagen möjlighet att för landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) presentera anledningen till att de startat en eftersöksstrejk.
Gruppen kommer nu att arbeta för att utöka eftersöksstrejken och funderar även på andra kraftfulla åtgärder.

Vid mötet framhöll Eskil Erlandsson återigen att Liljelunds rovdjursutredning måste bli klar och den väntas komma 1 april. Sedan ska den ut på remissrunda och vara färdig i augusti. Miljödepartementet sammanställer ett förslag på förvaltning som sedan ska skickas till EU för godkännande. Under sommaren 2013 ska vi ha en förvaltningsplan klar.

 

Utökad mötestid
Ministern tog vår presentation mycket allvarligt och mötet var planerat till en halvtimme men utökades till en och en halv timme. Vi framhöll att läget är akut och att handliggningstiden är allt för lång. Om vi ska ha en vargstam på 150 till 210 individer 2014 krävs en avskjutning på över 300 vargar vid en tillväxt på 20 procent.

Om tillväxten skulle bli 40 procent, som den varit 2011, kommer det att krävas en avskjutning på över 600 vargar år 2014 får att nå målet 210 vargar. Vi bedömer att detta kommer att bli en för svår nöt att knäcka för våra politiker.

Vi förklarade att med denna tröga hantering så kommer våra gröna näringar att ta extremt mycket stryk och många näringsidkare kommer att drivas till konkurs, skriver Gruppen kring Svenljunga eftersöksstrejk i ett pressmeddelande.

Bakbundna av EU
Under mötets gång konstaterar vi att Sveriges folkvalda politiker inte äger frågan utan den styrs till största del av EU:s tjänstemän. Demokratin har satts helt ur spel av EU. Enligt Eskil Erlandsson kan EU ta över hanteringen av hela den svenska viltförvaltningen och alla jaktliga frågor om vi inte uppfyller direktiven.

Därigenom påstår Eskil Erlandsson att de är bakbundna av EU:s tjänstemän och att de inte kan agera snabbare i denna fråga. Det framstår som våra politiker enbart är EU:s lydiga drängar och saknar mandat och kraft att driva denna viktiga fråga.  

Vi kommer att jobba för att utöka eftersöksstrejken och funderar även på andra kraftfulla åtgärder. Svenljungagruppen kommer att ha ett möte under helgen för att planera framtiden, skriver Gruppen kring Svenljunga eftersöksstrejk i sitt pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev