Djurskötare dödad av vargar i Kolmården

Vid elvatiden på söndagen så angrep vargar en djurskötare på Kolmårdens djurpark.
Den 30-åriga kvinnan skadades så allvarligt att hon avled.

Enligt uppgifter från Kolmårdens ledning blev djurskötaren, som var ensam i varghägnet, attackerad inne i ett hägn, där det finns åtta djur. Ingen ska ha sett vad som hänt. Kvinnan har jobbat med vargarna sedan de var valpar, för tre år sedan.

Under sin vistelsen bland idag (söndag)  har hon haft kontakt med en kollega via komradio. När det dröjde gick kollegan till hägnet och fick syn på djurskötarens livlösa kropp.

Personalen kunde snabbt konstatera att hon inte var vid liv.
Räddningspersonalen hade först problem att ta sig in i hägnet. Senare kunde polis och räddningstjänst tillsammans ta sig in till djurskötarens kropp, när djurparkspersonal tillsammans drivit vargarna till en annan del av hägnet. En person med skjutvapen fanns på plats om vargarna skulle gå till attack. Kvinnans kropp ska enligt uppgifter fått mycket skador.
Många chockade människor fanns djurparken och ett kristeam är tillsatt.

Mats Höggren, zoologisk chef på djurparken har inga teorier om vad som kan ha utlöst attacken.

Tidigare har det funnits möjligheter att gå in till vargarna i hägnet. Några sådana aktiviteter kommer inte att anordnas på obestämd framtid. Djurparken har heller inte fattat något beslut vad som ska hända med vargarna.

 

Tappat naturlig skygghet

Att vargar är kapabla att attackera och döda människor är något som Jägareförbundet varnat för.
Denna händelse är tragisk i alla dess delar. Men vargar som tappat sin naturliga skygghet för människor innebär en ökad risk för allvarliga incidenter även om risken är liten, säger Jägareförbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen.
Han påtalar att denna händelse också kommer göra människor, som lever med vargar runt husknuten, rädda.
Ett syfte med vargjakt är att göra vargar rädda för människor. De ska förknippa människor med fara. Idag ser vi att allt fler vargar kommer in i byar och samhällen. Det är klart förståeligt att folk inte vill ha vargar i sin närhet, säger han.

JO-anmälan mot räddningstjänsten

En privatperson har redan skickat in en JO-anmälan mot räddningstjänsten. Personen tycker att räddningstjänsten inte har fullföljt sina skyldigheter att försvara och rädda kvinnans kropp.

Räddningstjänsten har befogenhet att fatta beslut i extraordinära situationer. Detta var en sådan. Men då lät man djurparkens personal hålla på att försöka skrämma vargarna så att räddningstjänsten kunde hämta kroppen. Agerandet är förkastligt i mitt tycke, säger anmälaren till Svensk Jakt.

Han menar att vargarna skulle avlivas om det fanns behov för det.

Djurparker avlivar vargar varje år på grund av platsbrist. Det hade inte varit något problem att fylla upp hägnet igen.

Fotnot: I april inträffade en annan vargattack i Kolmården. Då fick en 15-åring flicka ett kraftigt bett i låret i samband med ett besök inne i varghägnet.

 

Läs även:

Kommer att påverka vargdebatten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev