Dåligt fungerande Vargwebb

Vargwebben förs fram som ett hjälpmedel för att bland annat försöka skydda jakthundar. Men en snabb titt på tjänsten visar att den ofta är oanvändbar.
Orsak: Av sex revir med sändarförsedda vargar är det bara en varg som lämnat position det senaste dygnet.

När Vargwebben fungerar visas en position per dygn på de vargar som är försedda med GPS-sändare. Positionen är inte särskilt noggrann utan besökarna ser en ruta på en gånger en mil där den aktuella vargen befann sig vid tillfället.

Eftersom en varg normalt rör sig ett par mil per dygn är skyddet som vargwebben ger inte speciellt säkert, men ger ändå en fingervisning var vargen kan befinna sig. Men ändå sämre är naturligtvis skyddet när funktionen inte fungerar något som tyvärr är mer regel än undantag.

Sämst verkar Vargwebben fungera i reviret i nordvästra Dalarna där den så kallat genetiskt viktiga vargtiken som sattes ut i Kilsbergen befinner sig. Där har ingen position inrapporterats sedan 20 november och mycket tyder på att sändaren lagt av. (Se separat artikel).

 

Samtliga revir

Här följer exempel från övriga revir där vargar har GPS-sändare:
I Homnareviret i Dalarna/Hälsingland är funktionen inte mycket bättre, där är den senaste positionen daterad till 30 november.
I Tandsjöreviret i Härjedalen/Dalarna/Hälsingland är senaste positionen från 4 december.
I reviren Rotna och Juvberget, som ligger i både Sverige och Norge, finns positioner från gårdagen, 6 december.
Det enda revir där de sändarförsedda vargarnas halsband lämnat position idag (7 december) är Tenskogsreviret i Hälsingland.

Forskare: Begränsningar i mobilnätet

Dålig telefontäckning är orsaken till att Vargwebben ofta inte fungerar.

Om vargen befinner sig utanför område med mobiltäckning kommer heller inga positioner, säger Håkan Sand, vargforskare vid Skandulv.

Håkan Sand
Håkan Sand.

Han får varje vecka ett antal upprörda mejl och telefonsamtal från jägare som inte är nöjda med Vargwebbens funktion.

Jag har hört alla argument. Men det här är det vi kan erbjuda med dagens teknik. Om tjänsten bara är upphov till irritation så kan vi ta bort den, säger Håkan Sand.

I början av 2000-talet inrättades så kallade vargtelefoner. När sedan den nya GPS-tekniken kom upprättades Vargwebben. När allt fungerar skickas ett SMS med automatik ut till Vargwebben vid midnatt. Då ser besökarna direkt i vilket område vargen befinner sig.

Tjänsten uppkom efter starka önskemål från jägarhåll. Vi har också ändrat så att sändarna lämnar positioner oftare under jaktsäsong för att tjänsten ska fungera så bra som möjligt. Det i sin tur förkortar batteriernas livslängd i vargarnas sändare, säger Håkan Sand.

 

Inget säkert skydd

Han menar att det med dagens teknik inte finns förutsättningar för en bättre fungerande Vargwebb.

Det beror på begränsningar i mobilnätet där vargarna befinner sig. Vill inte jägarna ha den här tjänsten så kan vi lägga ner den, konstaterar Håkan Sand.

Även vid en väl fungerande Vargwebb är skyddet mot vargattacker långt ifrån hundraprocentigt.

Vargar går långt på kort tid och det är heller inte samtliga vargar i reviren som bär sändare, säger Håkan Sand.

 

Länk till Vargwebben

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev