Björnjägare frias av Hovrätten

Ulf Sterler, chef för Jägareförbundets anläggning Öster Malma, frias från jaktbrott av Hovrätten för nedre Norrland.

Det var i augusti 2008 som Ulf Sterler och hans jaktkamrat av misstag sköt en björnhona och hennes fjolårsunge i Glöte Härjedalen. Jägarna såg bara en björn och sköt denna. Men när den skulle hämtas hittades en skjuten fjolårsunge en bit från honan. De anmälde direkt händelsen till polisen, som anlände till skottplatsen i helikopter.

De båda åtalades senare för grovt jaktbrott, alternativt jaktbrott. Östersunds tingsrätt fällde Ulf Sterler i våras och dömde honom till villkorlig dom och dagsböter. Däremot friades hans jaktkamrat.

 

Skönt att det finns lagklokt folk

Den fällande domen överklagades till Hovrätten nu frias alltså även Ulf Sterler eftersom Hovrätten anser att det inte är klarlagt att björnungen fortfarande höll ihop med björnhonan när de sköts. En undersökning av den skjutna honan visade att hon hade parat sig på nytt och då stöts ungen regelmässigt bort för att klara sig själv.

Ulf Sterler är naturligtvis både glad och lättad över den friande domen.

Naturligtvis är det en stor sten som lämnat magen. Skönt att det finns lagklokt folk lite högre upp i hiearkin. Tingsrättens fällande dom upplever jag som grundad på tyckanden, säger Ulf Sterler.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev