torsdag 28 mars

Barn får inte vara ute på grund av varg

Fyra hundar har attackerats av varg den senaste veckan i och intill Färila, Hälsingland. Länsstyrelsen har rätt att besluta om skyddsjakt på eget initiativ, men har hittills inte agerat.
Nu ansöker därför drabbade hundägare om skyddsjakt.

Tisdag 5 mars vargdödades tre sällskapshundar i Åbo, Ljusdals kommun. Alla tre hundarna blev angripna och dödade i anslutning till och nära bostäder. Söndagen den 10 mars attackerades ännu en hund, mitt inne i centrala Färila. Hundägaren lyckades den gången avstyra attacken och hunden klarade sig helskinnad.

Nu ansöker de två hundägare som förlorat sina hundar till varg om skyddsjakt. Eftersom varg är statens vilt kräver de att skyddsjakten ska utföras och bekostas av länsstyrelsen. För att åtgärden ska kunna utföras så snabbt och effektivt som möjligt anser de att den i första hand bör utföras från helikopter.

 

Rädsla för vargarna

Den ena drabbade familjen vågar inte längre ha sina barn ensamma ute på tomten, detta på grund av rädsla för vargarna.

Den andra drabbade familjen framhåller att deras barn inte vågar komma dit med deras barnbarn av rädsla. Och att familjen inte längre vågar åka skidor runt gården. Detta på grund av de vargar som regelbundet befinnner sig inne i samhället.

Det är vargar från Prästskogreviret som springer inne i samhällena. Det finns minst sju vargar i reviret.

 

Polisen kan besluta om avlivning

Även polisen kan med stöd av paragraf 9 i jaktlagen besluta att vargarna ska avlivas. Paragrafen lyder Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

Mikael Hedström, presstalesman för Gävleborgspolisen, säger till Svensk Jakt att polisen inte fattat något beslut om avlivning.

 

Läs även:

Varg attackerade hund mitt inne i samhälle

Genetiskt viktiga vargar dödade hund vid hustomt

Ytterligare två vargdödade hundar

(M)-riksdagsledamöter om vargattacker

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev