Ät inte rått vildsvinskött
Parasiten toxoplasma gondii är mycket vanlig bland vildsvin. Det visar en avhandling gjord av veterinär Camilla Wallander vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Men parasiten dör både vid frysning och vid upphettning.
Toxoplasma kan leda till allvarlig sjukdom hos människor. Bland djur är parasiten mest känd hos katt, som är huvudvärd, samt hos får och gris som är mellanvärdar.
Hos människor kan en infektion under graviditet leda till allvarliga skador hos barnet, exempelvis hjärnskador eller blindhet. Toxoplasmainfektion kan också ge upphov till hjärninflammation i hjärnan hos människor med nedsatt immunförsvar.
Den främsta orsaken till toxoplasmainfektion hos människor anses vara konsumtion av otillräckligt upphettat, infekterat kött, framförallt från gris, får och vilt.
Dör vid frysning
Camilla Wallander från SLU har i sitt doktorsarbete undersökt förekomsten av Toxoplasma gondii hos vildsvin respektive tamsvin i Sverige.
– I undersökningen testades 1.327 vildsvin för antikroppar mot toxoplasma, säger Camilla Wallander.
Hälften av de undersökta vildsvinen bar på antikroppar mot parasiten.
– Förhållandet mellan att ha antikroppar och att även bära på parasiten är starkt hos svin.
Men Camilla Wallander tycker ändå inte att det är farligt att äta vildsvinskött.
– Parasiten dör om man fryser köttet. Vad jag har förstått är det en stor andel vildsvinskött som blir fryst, jägaren kan inte äta allt på en gång.
Inte råbiff
Däremot höjer hon varningsflagg för att till exempel äta råbiff av vildsvinskött.
– Vildsvinskött som testats negativt för trikiner kan upplevas som säkert att göra råbiff av. Men det är det alltså inte med tanke på toxoplasma, säger Camilla Wallander.
En viktig grundprincip för att undvika smitta blir därför att vildsvinskött aldrig ska konsumeras rått eller otillräckligt upphettat om det inte först har varit fryst.
Hur många grader?
Vid tillagning av vildsvin bör temperaturen i köttet komma upp över 65 grader för att toxoplasmaparasiten ska dö.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.