Är rävlock bäst vid klart väder?

Efter en föreläsning av Ulf Lindroth på Forshagaakademin våren 2008 var intresset för rävlock väckt. Eleverna Pontus Sandersson och Linus Henriksson bestämde sig då för att skapa en rävlocksdatabas för att få bättre information om hur Sveriges jägare lockar räv.

 


Linus Henriksson. Foto: Daniel Sanchez

En föreläsning och en lyckad första jakt var allt som behövdes för att Pontus Sandersson och Linus Henriksson skulle starta en databas där jägare kunde rapportera in hur deras lockjakt på räv gått.

Databasen är öppen för alla jägare som vill rapportera lyckade rävlock och på så sätt avmystifiera den förhållandevis nya jaktformen.

I formuläret får man svara på frågor om kön, skabbförekomst, dominerande naturtyp, plats, storlek på räven, månad, valpars intresse vid olika ljud och landskap där lockandet bedrevs.

Nu gäller det att få ut sammanställningen av de rapporter vi har fått in så att inte folk tröttnar på att rapportera in, säger Linus Henriksson.

Vi försöker synas lite bättre bland jägarna inför vintern.

 

Rävlockdatabas

Det var på Viltvårdsgymnasiet i Forshaga som Linus Henriksson och Pontus Sandersson var på en föreläsning om rävlock med Ulf Lindroth. Efter föreläsningen bestämde de sig för att prova jaktformen och det gick bättre än de väntat sig.
När de senare skulle skriva ett projektarbete var ämnet självklart: Rävens beteende vid lockjakt. Och för att få in fakta till arbetet valde de att starta rävlocksdatabasen.

Vår första tanke var att själva genomföra en massa experiment men för att få så säkra fakta som möjligt valde vi att skapa ett enkelt formulär på internet, säger Linus Henriksson.

Ett och ett halvt år senare är skolarbetet klart och Linus och Pontus har tagit studenten och flyttat efter arbete. Men för Linus är det inte över med rävlocksdatabasen.

Vi hoppas på en nystart nu och att få ut minst en sammanställning av rapporterna om året, men gärna fler, säger han.

Resultaten
Att dra några slutsatser av resultaten vet Linus Henriksson är svårt. De har hittills fått in cirka 150 rapporter men bara för att de flesta har rapporterat om klart väder behöver det inte betyda att lockandet fungerar bäst vid klart väder.

Det är klart att de flesta jägare är ute när det är fint väder och då blir det ju fler lyckade lockrapporter vid fint väder. Det samma gäller med de olika piporna. Att de flesta jägare använder en viss lockpipa behöver inte betyda att den är bäst. Men visst är det intressant läsning.

Och det finns vissa mönster.

De flesta valpar kommer på fågelskrik och vuxna kommer hellre på harskrik enligt rapporterna, säger Linus Henriksson.

Rävlockdatabasen hittar du på www.viltvardsgymnasiet.se/ravlock

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev