Älgkorna i Sydälg har börjat kalva – döda kalvar påträffade

En nyfödd älgkalv i Kronoberg har undersökts och märkts inom projekt Sydälg. Foto: Jan Henricson

De märkta älgkorna i projekt Sydälg har kommit igång med kalvningen. Men den är en till två veckor försenad. Dessutom har i Kronoberg fem kalvar dött i samband med födseln, något som inte iakttagits tidigare år.

Fram till igår hade 40 procent av de märkta älgkorna i Kronoberg kalvat. Vid Öster Malma i Sörmland var motsvarande siffra 20–30 procent.

– Det här innebär att kalvningen är mycket försenad. Medelkalvningsdagen 2012 inföll mellan 12 och 15 maj. I år är kalvningen mer än en vecka senare, informerade Jonas Malmsten, SVA, som igår gästade Malmbäck för att diskutera älgförvaltning med Höglandsjägarna.

Lång vinter
Vad det beror på vet inte forskarna. Spekulationer om att en lång och besvärlig vinter har gjort att korna förlängt sin dräktighetstid finns, liksom att de kan vara påverkade av någon parasit eller sjukdom.

Till skillnad från tidigare forskningsår har man i Kronoberg också träffat på fem kalvar som dött i samband med födseln. I ett fall rörde det sig om trillingar, där den största kalven vägde 15 kilo medan de två övriga endast vägde några få kilon.

Därutöver har ett tvillingpar hittats döda på kalvningsplatsen.

– I det fallet hade kon också dött. Det var ett gammalt djur som var i dålig kondition och hon klarade inte av den ansträngning kalvningen innebar. Kanske beror det på en lång och tuff vinter, säger Jonas Malmsten.

Av de 18 kor som är märkta på Öland har hittills nio fött fram 13 kalvar. Minst fem av dem dog kort tid efter födseln. Där ska man söva kalvlösa kor för provtagning. Den första av dem sövdes igår.

– Kalvarna slickas rena och de kommer upp på fötter. Men av någon anledning diar de inte, utan dör. Vi vill undersöka korna för att se om det är mamman och inte kalvarna det är något fel hos, säger Jonas Malmsten.

Den höga kalvdödligheten på Öland har väckt stor uppmärksamhet tidigare. 2012 hade 80 procent av kalvarna dött fram till november. Hälften av dem i samband med födseln, hälften under sommaren och hösten.

– Då ska man komma ihåg att ingen av dem hade skjutits under oktoberjakten, säger Jonas Malmsten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev