230 gråsälar får skyddsjagas

Högst 230 gråsälar får fällas under skyddsjakt under 2012.
När det gäller knubbsäl gäller nya förutsättningar i förhållande mot tidigare år och Naturvårdsverket behandlar endast enskilda ansökningar om skyddsjakt efter knubbsäl.

Ålfisket, som var det fiske som led mest skada av säl på Västkusten, har nu upphört och erfarenheterna av skador av säl på annat fiske är små. Det går därför inte att i nuläget bedöma vilken risk för allvarlig skada som finns för fisket. Vi måste följa utvecklingen för att kunna göra en bedömning om det finns förutsättningar för en mer samlad skyddsjakt, säger Mimmi Skog, handläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

En utgångspunkt för skyddsjakt är att risk för allvarlig skada måste föreligga och att det inte finns någon annan lämplig lösning. Naturvårdsverket kommer att följa utvecklingen av knubbsälens skador på fisket under året tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten.

Samma kvot för gråsäl som 2011
När det gäller gråsäl är kvoten på samma nivå som förra året. Av 230 beviljade gråsälar under 2011 rapporterades 72 fällda. Mot bakgrund av detta finner Naturvårdsverket det inte motiverat att höja tilldelningen under 2012.

Skyddsjakt på gråsäl är tillåten under tiden 16 april31 december 2012 eller så snart länets kvot är fylld. Högst hälften av antalet tilldelade gråsälar per län får fällas före den 1 juli 2012.

Skador på grund av säl ökar
Naturvårdsverket anser att tyngdpunkten i arbetet med att långsiktigt minska problemen med sälskador i det yrkesmässiga kustfisket bör ligga på att utveckla sälsäkra fiskeredskap och fiskemetoder. Trots att sådant utvecklingsarbete pågått sedan år 1993 har sälskadorna i Östersjön fortsatt att öka. Mot denna bakgrund gör Naturvårdsverket bedömningen att det i nuläget inte finns någon annan lämplig lösning än att komplettera förebyggande åtgärder med en viss skyddsjakt eftersom skadorna på det svenska fisket bedöms som omfattande.

God tillväxt i sälstammen
Gråsälstammen beräknas nu uppgå till mer än 25.000 individer och ökningen i populationen har stannat av. Gråsälen förekommer längs hela kusten från Skåne upp till Norrbotten. Naturvårdsverket gör därför bedömningen att en skyddsjakt efter som högst 230 gråsälar inte kommer försvåra upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus för gråsälstammen i Östersjön.

Knubbsälspopulationerna i Kattegatt och Skagerrak har återhämtat sig efter utbrott av virussjukdomar 1998, 2002 och 2006. Antalet knubbsälar beräknas uppgå till mer än 15.000 individer, framhåller Narurvårdsverket.

 

Ladda hem Naturvårdsverkets skyddsjaktbeslut (pdf)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev