söndag 26 maj

144 vargobsar i Köping i år

Dagligen ses vargar springa inne i och i närheten av Köping i Västmanland. I år har 144 vargobservationer rapporterats till länsstyrelsens webbplats Rovobs.
Söndag 4 mars fotograferade Tobias Staflin en varg på en villatomt i Raglunda, knappt tre kilometer från Köping.

Det var vid åttatiden på söndagsmorgonen och jag satt framför datorn när jag såg något svepa förbi fönstret. Jag tittade ut och såg då att det stod en ganska stor varg på min tomt. Knappt fem meter från huset, berättar Tobias Staflin.

Vargen var då i full färd med att jaga Tobias grannes katt, som lyckades sätta sig i säkerhet i ett träd intill gårdstomten.

  Jag fick tag på mobilen och fotograferade vargen genom mitt köksfönster. Den var då mitt på gräsmattan, mellan huset och barnens gungställning.

Vargen gjorde sig ingen brådska utan gick fram och tillbaka över tomten och nosade efter katten.

Jag har en inglasning på ena sidan av huset, vargen gick kanske två meter från glasväggen, säger Tobias Staflin.  

 

Två vargar

Efter en stund lunkade vargen ut på en åker som gränsar mot villatomten. Då såg Tobias att djuret hade sällskap av en betydligt större varg.

Förmodligen var den vargtiken som var på min tomt. Den större hanen stod bara och tittade på.

Tillsammans försvann vargarna i riktning mot Köping. Men en timme senare var den mindre vargen tillbaka igen.

Då ringde min bror, som bor en kilometer från mig. Samtidigt hade han den andra vargen på sin tomt. Den gick över gårdsplanen och försvann bakom bilen som stod parkerad där.

 

Observationer på dagtid

Bara de senaste tre veckorna har en handfull vargobservationer gjorts under dagtid i Raglunda. Tobias Staflin har två små barn och en katt och han uppskattar inte de närgångna vargbesöken.

Nej, jag vill inte ha varg så här nära. Det ska väl vara ett skyggt djur som inte ska springa bland husen. Som det är nu vill jag knappt låta barnen vara ute och leka på tomten.

Men för vargarna i Köping verkar det vara mer regel än undantag att springa bland husen i full dagsljus. På drygt två månader har 144 vargobservationer rapporterats in och flera gånger har vargarna även setts inne i staden. Ett stort antal av observationerna har också kvalitetssäkrats som varg av länsstyrelsen.

Vi har E18 mellan där jag bor och Köping. Vargarna måste ta motorvägstunnlarna för att komma in i staden, berättar Tobias Staflin.

 

Det kan röra sig om ett nytt revir

Länsstyrelsen i Västmanland vet inte om ett nytt vargrevir har bildats i Köping.
Det kan mycket väl vara så. Men vi har inte lyckats särskilja Köpingsvargarna från de andra reviren, säger Pierre Ahlgren, rovdjursinventerings- och förvaltningsansvarig.

Pierre Ahlgren menar att det finns flera förklaringar till att det strömmar in vargrapporter från Köping.

Det har inte funnits stationära vargar i det här området tidigare. Därför är folk mer uppmärksamma och rapporterar in det de ser. Det är också mycket öppna fält i det här området och därför ser folk vargarna i högre utsträckning än i skogsmark.

Precis som på andra platser i landet är flera av rapporterna felaktiga. Ibland är de förmodade vargarna egentligen lösa hundar.

Men många av observationerna har vi säkrat och det råder ingen tvekan om att vargarna går in mot Köpings stad.

Länsstyrelsen får massor av synpunkter från dem som berörs av vargarna kring Köping. Men ännu har ingen ansökt om skyddsjakt. Och i nuläget är det heller inte mycket som talar för att en ansökan skulle beviljas.

Jag vet ärligt talat inte, men spontant känns det inte som vi kan tillstyrka skyddsjakt. Vargarna har inte gjort någon skada på vare sig hundar eller tamboskap.

Men enligt miljöminister Lena Ek upp visar närgångna vargar ett riskbeteende och kan skjutas på skyddsjakt.

Det finns inget stöd för det i lagstiftningen. Vi kan besluta om skyddsjakt om vargarna förväntas göra stora skador. Men hur ska vi kunna veta det? Jag förstår om människor är rädda och förbannade, men vi måste hålla oss till gällande lagstiftning.

Anser du att vargarna i Köping är onormalt oskygga?

Nej, egentligen inte. Det är såhär vargar uppträder. De går mot bebyggelse för att leta mat och de springer inte undan bara för att människor tittar på dem.

Många av observationerna görs på dagtid. Är det vanligt att vargarna springer bland husen i dagsljus?
Ja, det är min erfarenhet att vargarna kan vara aktiva hela dygnet och att de inte är rädda för vare sig människor eller bilar om man inte försöker skrämma dem.

Fotnot. Västmanland berörs av minst fem vargrevir. Två revir är belägna helt inom länet och tre revir delas med andra län. Eventuellt har vargarna runt Köping etablerat ett nytt revir och i så fall finns det enligt länsstyrelsen sex vargrevir som berör Västmanland.

Raglunda söndag 4 mars. Foto: Tobias Staflin

Kartbild från länsstyrelsens Rovobs som visar inrapporterade vargobservationer från Köping sedan 1 januari i år. Gröna markeringar visar iakttagelser som kvalitetssäkrats av länsstyrelsen i Västmanland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev