Liberg: ”Referensvärde är en sak – förvaltning en annan”

Vargforskaren Olof Liberg anser att rovdjurspropositionen är otydlig på vissa punkter.

Rovdjurforskaren Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation (SLU) ser inga problem med de siffror för gynnsam bevarandestatus för varg, björn, lo, järv och kungsörn som regeringen la fram igår.
– Det betyder ju inte att de övriga ska skjutas bort, säger han.

– Referensvärde är en sak och förvaltning en annan, säger varg- och lodjursforskaren Olof Liberg.

Han påpekar att han och de andra forskarna vid det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv redan i våras skrev, att om den skandinaviska (inte bara svenska således) vargstammen hölls i intervallet 200–300 djur så är den livskraftig, under förutsättning att kontakten med den östliga populationen fortsätter. Minsta livskraftiga stam är 100 djur.

Så siffran 170–270 djur som regeringen anger i sin rovdjursproposition ser han inte som något problem, men han tycker ändå att propositionen är otydlig på vissa punkter.

– Menar regeringen att målet ska vara 170–270 vargar eller är det bara ett referensvärde? Är det deras ambition att vargstammen ska ner dit? Eller är detta en rekommendation till Naturvårdsverket som får sätta de slutliga värdena? Det framgår inte av propositionen, säger Olof Liberg.

 

Bättre genetisk status

Genetiken i vargstammen är för närvarande på bättringsvägen. Precis som miljöminister Lena Ek sa vid gårdagens presskonferens har det de senaste fem åren kommit in fyra vargar österifrån, EU:s krav är en per generation, eller femårsperiod.

– Alla de fyra invandrarna har föryngrat sig. Från 2008 har inavelskoefficienten vänt neråt och då är ändå inte Tivedenvargarna inräknade.

– Inaveln har sjunkit riktigt bra och kommer att fortsätta att sjunka i fem år till, även om det inte kommer in någon ny varg under perioden, säger Olof Liberg.

 

Under uppsikt

Han framhåller som mycket viktigt att vargstammen även i fortsättningen måste hållas under kontroll.

– Släktträdet behöver vara fortsatt komplett och vi måste ha koll på kullstorlekarna, som har vänt uppåt igen. Men kvalitén på övervakningen har börjat sjunka, på grund av minskade resurser hos länsstyrelserna, poängterar Olof Liberg.

På frågan om vad han tycker om dagsläget med skyddsjaktsbeslut som överklagas och hamnar i domstolar för avgörande säger han:

– Det är olyckligt och kan lägga en kall, död hand över all skyddsjakt, som är ett viktigt förvaltningsverktyg.

Olof Liberg om regeringens förslag till referensvärden för...

...Björn 1.100–1.400:
”Det innebär en höjning.”

...Lo 700–1.000:
”Nog är det livskraftigt alltid.”

...Järv 500–600:
”Inga synpunkter.”

...Kungsörn minst 150 häckande par:
”Jag kan inte tänka mig att regeringen vill ha jakt på kungsörn, annat än möjligen om det skulle vara i något särskilt fall där skyddsjakt behövs för att skydda tamdjur.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev