Foto: Mattias Lilja

Webb-tv: Så gör du ren studsaren

Premium

Bra vapenvård är avgörande både för precisionen och vapnets funktion och livslängd. Så här gör du ren studsaren.

 

Dålig vapenvård straffar sig på många sätt. Att vapnets funktion och precision påverkas är ganska självklart – men också vapnets andrahandsvärde sänks. Handlar det dessutom om en släktklenod som ärvts av ­generationer finns det all anledning att ge bössan extra vård och omsorg.

Vapenvård är ganska okomplicer­at om vi nu inte ska gå så långt att vi plockar isär vapnet i molekyler. En hagelbössa av brytvapentyp och studsare av repetertyp är oftast av tämligen okomplicerad ­konstruktion. Dessa kräver sällan att man pillar isär saker och ting i minsta detalj.

Webb-tv: Så skjuter du in studsaren

Pipan på en studsare behöver göras ren från två föroreningar: krut- och mantelrester. Den förstnämnda är viktigast och bör göras ofta. Krut­partiklar kan nämligen ha en viss frätande effekt på pipstålet vilket kortar pipans livslängd.

Det är en god vana att efter varje skjutbanebesök befria pipan från krutrester ­medan pipan fortfarande är ­ljummen, det går nämligen lättare då. Den ­noggranne gör rent pipan så fort skott lossats medan det kanske är mer vanligt att man gör det då och då under jaktsäsongen.

 

Ytrost

Som krutlösare fungerar det mesta i oljeväg och man bearbetar ytan med en mässingsborste och drar rent med linnelappar. Helt rent brukar det aldrig gå att få men draglapparna ska vara tämligen rena när man är klar.

Lätt ytrost försvinner med samma behandling. Ett tips för att slippa ytrost i pipan är att tejpa över mynn­ingen med eltejp eller maskeringstejp. Det har ingen som helst betyd­else för träffläget, kanske undantaget millimetrar vid bänkskytte.

 

Kopparlösare

Någon gång varje – eller kanske vartannat år – bör normalskytten också avlägsna kopparrester från pipan.

I dag används ofta tombak som mantel. Tombak är en mässings­legering som består av cirka 80 procent koppar och resten zink, då behöver vi sålunda ett lösningsmedel som löser koppar. Gemensamt för flertalet solventer som löser koppar är att de innehåller ganska mycket ammoniak. Det är egentligen en gas men efter upplösning i vatten bildas ammoniumhydroxid. Den här basiska lösningen är vad vi i dagligt tal kallar ammoniak.

 

Använd solventer utomhus

De flesta kopparlösande solventer reagerar också aggressivt på stålet i pipan. Det är därför mycket viktigt att till punkt och pricka följa tillverk­arens anvisningar om verkningstid som brukar ligga kring 15 minuter. Att dra in kopparlösning och låta stå över natten är en mycket dålig idé. De flesta solventer har en mycket skarp doft som säkert inte är hälsosam så var gärna utomhus eller i en välventilerad lokal.

Tänk också på att en kopparlös­ande solvent kan reagera med materialet i ­vapenvårdsutrustningen. De tunna borsten i en mässings­borste förstörs snabbt – använd i stället nylonborste. Likaså påverkas stången om den är av mässing.

10 punkter du ska kontrollera om studsaren sprider

Upplösta kopparrester visar sig som blågrön färgning av linnelappen man ska dra rent med. Bli dock inte lurad av att en missfärgad linnelapp lika gärna kan ha blivit färgad av en läskände i mässing eller av läskstången.

Olja in loppet när du är klar och diska all vapenvårdsmaterial som är i mässing.

 

Mattias Lilja

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay