torsdag 28 mars

Jakt & prylar

Finns det minsta tvivel om kikarmontaget bör även skruvarna till klackarna kontrolldras. Foto: Ulf Lindroth

Finns det minsta tvivel om kikarmontaget bör även skruvarna till klackarna kontrolldras. Foto: Ulf Lindroth

10 punkter du ska kontrollera om studsaren sprider

Premium

Sprider studsaren? Här följer tio enkla punkter du kan kontroll­era själv.
Du behöver inte följa just den här ordningen, men tanken med den är att du ska börja med att söka fel som är enkla att åtgärda.

1. Kontrollera att ljuddämparen sitter fast. Den kan lätt gänga loss vid intensivt skytte. Är den det minsta lös påverkas precisionen.

 

Foto Lars Adrians

2. Ammunitionen. Om du nyligen bytt ammunition, testa med en ammunitionssort du använt tidigare och som fungerat bra. Vissa vapen trivs med viss ammunition och skillnad­en kan vara stor. Det är inte alls otänkbart att ett vapen som skjuter träffbilder på tre centimeter på 100 meter med en ammunitionssort sprider 15 centimeter med en annan.

 

3. Kontrollera att pipan inte klämmer mot förstocken. En sedel ska kunna löpa fritt mellan pipa och förstock ända bak mot lådan. Men sedeln avslöjar inte alla problem. Vissa stockar är friliggande vid normal luftfuktighet, men slår sig något vid hög luftfuktighet och klämmer då mot pipan. Det kan avslöjas av mörka blanka fläckar på träet i pipkanalen.

Om pipan tar i förstocken bör du avlägsna material ur pipkanalen tills det inte längre är någon kontakt. Vissa förstockar är för mjuka för att ­använda med benstöd. Då du ligger och skjuter flexar förstocken upp och tar i pipan. Går det lätt att pressa ihop pipa och förstock med handen kan detta vara förklaringen till eventuella precisionsproblem.

 

Foto: Ulf Lindroth

Här har inte bara kolven spruckit, utan ett helt stycke trä har ­lossnat och pressats bakåt. Precisions­problemen kom som ett brev på posten.

Här har inte bara kolven spruckit, utan ett helt stycke trä har ­lossnat och pressats bakåt.

4. Kontrollera korsskruvarna, alltså de skruv­ar som håller mekanismen i stocken. De ska vara stadigt dragna. Det är inte ovanligt att de gängar loss. Då försämras i regel precisionen.

Om skruvarna drar tydligt i flera varv innan de stumnar tyder det på att mekanism­en vilar på ett felaktigt sätt i stocken. Går en skruv lätt, men plötsligt nyper fast stumt tyder det på att den går i botten eller att metall vilar mot metall där det borde finnas trä mellan. I dessa båda fall har problemet troligen funnits en tid, även om du reagerat på den försämrade precisionen först nu. En plastbäddning kan troligen lösa problemet.

 

5. Kontrollera kikarfästet. Om du lyfter lite i kikarsiktet kan du i vissa fall känna att fästet är löst. Är du osäker är det bäst att lossa fäst­ena från klackarna och kontrollera först de skruvar som håller klackarna i lådan, sedan dra fast fästet ordentligt igen.

Skruvarna i ringarna runt kikartuben ska inte vara lika hårt dragna. Det kan skada kikarsiktet. De ska förstås hålla siktet stadigt, men har du stora precisionsproblem är orsaken sällan ett glidande kikarsikte. Det ger snarare små gradvisa förändringar i träffläget. Så kontrollera skruvarna i ringarna.

 

6. Kontrollera ett eventuellt öppet rikt­medel. Om de skruvats fast måste skruvarna sitta åtdragna. Särskilt om kornet sitter löst stör det pipsvängningarna, vilket kan försämra precisionen.

 

Foto: Ulf Lindroth

7. Kontrollera pipans mynning. Synliga skador i stålet just där kulan släpper kontakten med loppet kan ge tydliga precisionsförluster. De blir inte plötsligt värre, så har du fortfarande godtagbar precision kan du jaga tillsvidare. Men ska pipan prestera på topp bör den få en ny kröning.

 

 

8. Gör en rejäl rengöring av pipan. Koppar­avlagringar kan skapa förträngningar med precisionsförluster som följd. Ju mer du skjut­er och ju högre precisionskrav du har, desto större risk att du stöter på det här problemet. Har kopparrengöringen varit ­eftersatt under lång tid kan det ta timmar med vapenvårdsutrustningen och en bra kopparsolvent innan du avlägsnat avlagringarna.

 

Kommer precisionsproblemen efter att ­vapnet fått en smäll är risken stor att kikarsikte eller fäste skadats. Då kan felsökningen ta sin början där.

Kommer precisionsproblemen efter att ­vapnet fått en smäll är risken stor att kikarsikte eller fäste skadats. Då kan felsökningen ta sin början där.

9. Testa vapnet med ett annat kikarsikte. Om vapnet har öppna riktmedel och du är van att använda dem kan du förstås provskjuta med dem. Blir resultatet klart bättre är ditt problem med största sannolikhet kikarsiktet, annars möjligen kikarfästet.

 

Mörka blanka fläckar i träet i pipkanalen är ett tecken på att pipa och förstocken ibland ligger i kontakt.

Mörka blanka fläckar i träet i pipkanalen är ett tecken på att pipa och förstocken ibland ligger i kontakt.

10. Undersök stocken ordentligt, utvändigt och invändigt. Sprickor i träet kan ge precisionsproblem, och bör under alla omständigheter åtgärdas. Utsatta platser är vid kolvhalsen, runt mekanismen eller intill rekylklacken.

En plastbäddning kan vara en problemlösare. Men alla plastbäddningar är inte lika bra, så även en bäddad stock kan behöva inspekteras om precisionen försämrats. Det kan hända att ett undermåligt bäddnings­material använts och börjat spricka sönder. I så fall behöver arbetet göras om.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay