lördag 20 april

Jakt & prylar

Det är en god idé att komplettera inskjutningen med en extra träffbild eller två. På så vis ökar chansen att man fångar upp eventuella problem tidigt. Foto: Ulf Lindroth

Det är en god idé att komplettera inskjutningen med en extra träffbild eller två. På så vis ökar chansen att man fångar upp eventuella problem tidigt. Foto: Ulf Lindroth

Studsaren sprider – så åtgärdar du problemen

Det är inte så ovanligt att en studsare som brukar skjuta bra plötsligt börjar sprida skotten. Går du systematiskt tillväga är det oftast lätt att hitta orsaken.

En studsare som skjuter illa är i regel inte förlorad. Problemet är bara att det plötsliga precisionsproblemet som regel kommer vid sämsta tänkbara tillfälle.

Det är regel snarare än undantag att de oförklarligt stora träffbilderna gör entré vid de sista provskotten inför en jakt. Då gäller det att snabbt hitta felet och om möjligt även åtgärda det. I nio fall av tio beror en oväntat dålig träffbild på skytten, eller åtminstone på skjutstödet.

Åtgärda de två felkällorna först. Ansträng dig att skjuta så bra du kan och ordna bästa möjliga stöd.

 

Sitt stadigt

Se till att vapnets förstock vilar stadigt på ett mer eller mindre mjukt stöd i en höjd som låter dig sitta avslappnat och ta rekylen ordentligt i axeln. Pipan får aldrig vila mot stödet. Även kolven bör vila på ett liknande mjukt och stadigt stöd. Ett bra stöd under både förstock och kolv ger dig förutsättningar att eliminera dåligt skytte ur ekvationen.

Om vapnet trots detta ändå sprider klart mer än det brukar kan det vara dags att felsöka. Hur stora träffbilderna ska bli för att få varningsklockorna att ringa är upp till dig, men allt som avviker tydligt från det normala kan skvallra om ett fel.

 

Uteslut vanliga fel

Det känns naturligtvis alltid bäst att hitta felet och åtgärda det. Men även om du inte hittar något fel kan du ändå känna dig lite tryggare om du undersökt vapnet och uteslutit de vanligaste problemen. Då bör det inte plötsligt bli värre och samtidigt har du lärt dig lite mer om ditt eget vapen.

 

Läs även

10 punkter du ska kontrollera om studsaren sprider

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay