måndag 1 juni

Jakt & prylar

Publicerad 17 mars 2014 - 09:35

Krönika

Krönika: Vapensvar från politiker förbryllar

Rubriken ovan kanske inte är särskilt upphetsande. För när blir vi vanliga medborgare inte förbryllade av hur politiker svarar på enkla frågor? Men svaren på Svensk Jakts enkät angående en ny vapenlag ställer till det mer än vanligt.

Vanligtvis ”slingrar sig politiker som om de förökas i Saragassohavet” som någon så träffande beskrev saken i en Facebooktråd jag läste härom dagen.

Men någon linje brukar det ändå finnas. För att uttrycka det enkelt: Miljöpartister ska vara för åtstramningar och restriktioner för jägare och skyttar och moderater ska vara emot.

Men är det så, egentligen?

På svenskjakt.se har vi under den gångna vecka låtit partiernas ledande företrädare i justitieutskottet svara på frågor om den nya vapenlag som riksdagen ska besluta om till sommaren.

Frågorna har varit enkla att besvara. På de flesta har det varit tillräckligt att svara ja eller nej, även om det för all del varit välkommet med ett utvecklande resonemang.

Ingen skiljande blocklinje
Här hade i varje fall jag förväntat mig att hitta två linjer, där de borgerliga partierna stod för en liberal hållning och där partierna på vänsterkanten snarare var positiva än negativa till en lagstiftning som gör tillvaron för legala vapenägare än mer komplicerad.

Men så enkelt är det inte. Jag ska inte här gå igenom vad politikerna svarat på alla frågor. Det kan läsas på annan plats här på svenskjakt.se, men ett exempel krävs för att belysa vad jag menar.

Frågan: Ska helautomatiska vapen (k-pistar) helt förbjudas för målskytte?
Här svarar S, C, KD, MP och SD ett tydligt nej. M och FP ger sig däremot in i längre resonemang som mynnar ut i ett kanske. V passar på frågan med hänvisning till att man vill invänta regeringens förslag.

Som ni ser finns här ingen blockpolitisk tydlig linje, och hur det kommer att gå med ett sådant förslag när det ska processas i justitieutskottet är minst sagt oklart.

En majoritet är visserligen uttalat emot att förbjuda en särskild nu tillåten vapentyp för målskytte, men om det får genomslag i ett riksdagsbeslut är osäkert.

Finns ett sådant förslag med i regeringens proposition får centerpartister och kristdemokrater i utskottet svårt att stå emot, även om de nu skrivit fast sig i ett klart nej. Särskilt som moderater och folkpartister, i varje fall att döma av deras svar på Svensk Jakts enkät, har lämnat alla dörrar öppna.

Intressant läsning
I en händelse som ser ut som en tanke kom tankesmedjan Timbro med en omfattande rapport om vapen och vapenägande samtidigt som Svensk Jakts enkät till politikerna publicerades på vår hemsida.
I rapporten konstateras att den senaste vapenutredaren gått i Rikspolisstyrelsens ledband och lagt förslag som inte kommer att påverka kriminellas användning av vapen.

Om förslagen införs i vapenlagen kommer däremot legala vapenägare att drabbas av bland annat ökat krångel och högre kostnader och indragna vapenlicenser. Till ingen nytta alls om målet är att begränsa kriminellas användning av skjutvapen.

Rapportförfattaren Michael Eriksson har gått på djupet när han granskat och analyserat varför våra vapenlagar ser ut som de gör. Enligt honom beror de allt strängare reglerna bland annat på att polisen har haft för stort inflytande över lagarnas utformning. Andra experter, från jakt- och skytterörelsen, har inte fått delta i de utredningar som gjorts.

Det är en intressant läsning som vidgar vetandet även hos den vapenintresserade.

För en politiker som är beredd att ta beslut som påverkar mer än 600.000 väljare och till dem närstående är det närmast nödvändigt att ta del av rapporten Legala vapen – samhällsproblem eller rättighet? och som kan laddas ner här.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget