tisdag 7 februari

Jakt & prylar

(KD): ”Man fångar inga terrorister genom att jaga jägare”

Lars Adaktusson (KD).

Lars Adaktusson är Kristdemokraternas ende EU-parlamentariker. Han menar att man inte fångar några terrorister genom att jaga jägare.

Jan Henricson Publicerad 2 december 2015 - 11:00

Svensk Jakts frågor löd:

1) Vad är din inställning till att EU-kommissionen vill förbjuda innehav av halvautomatiska vapen som idag används av svenska jägare och sportskyttar?

2) Hur ställer du dig till förslaget om femårslicenser, det vill säga att vapenlicenser måste förnyas vart femte år?

3) Vad tycker du om förslaget som omöjliggör all privat handel med vapen och vapendelar? Alltså ett förbud mot annonsering på Internet, i tidningar, att en vapenaffär görs upp över telefon, etc?

Svar från Lars Adaktusson (KD):

1) Ny EU-lagstiftning ska både svara mot faktiska problem och vara av sådan art att de faktiskt hanteras bättre på EU-nivå än nationellt. Jag har inte sett något som tyder på att legala halvautomatiska jaktgevär skulle vara ett problem som uppfyller dessa båda kriterier. Därför vänder jag mig mot denna del av kommissionens förslag. Man fångar inga terrorister genom att jaga jägare.

2) Det skulle framförallt skapa ytterligare arbetsbörda och administration för såväl jägare som de offentliga institutioner som sköter licensfrågorna. Där utöver ser jag den tekniska konstruktionen av vapenlicenser som en nationell fråga.

3) Den legala vapenmarknaden är inte vilken marknad som helst, och det är viktigt att den är omgärdat av ett ansvarsfullt regelverk. Jag är beredd att lyssna på förslag som adresserar detta. Men ett totalförbud mot nät- och privathandel är inte rimligt. I Sverige skulle det framförallt slå mot landsbygdens jägare, som helt plötsligt skulle vara tvungna att ta sig till de större butikerna i Stockholm.   

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram