söndag 26 mars

Jakt & prylar

Vapen på agendan vid jägarmöte med minister

Jägareförbundet informerade på måndagen inrikesminister Anders Ygeman (S) om sin syn på EU-kommissionens förslag till nytt vapendirektiv. Flankerar ministern gör förbundsstyrelseledamot Torbjörn Larsson, till vänster, och Anders Grahn, chef för intressebevakning och internationella frågor. Foto: Regeringskansliet

Inrikesminister Anders Ygeman (S) fick på måndagen lyssna till Jägareförbundets inställning till EU-kommissionens förslag till nytt vapendirektiv. Mötet beskrivs som positivt, där ministern sa sig vara medveten om de problem jägarna drabbas av om förslagen genomförs.

Jan Henricson Publicerad 8 december 2015 - 05:26

Jägareförbundets representanter vid mötet, Torbjörn Larsson från förbundsstyrelsen och Anders Grahn som är ansvarig för internationella frågor, gick punktvis igenom de delar av förslaget som skulle slå hårt mot svenska jägare, och mot sportskyttar.
– I första hand handlar det om förbudet mot halvautomater, femåriga licenser, läkarundersökning i samband med licensprövning, förbudet mot distanshandel och 18-årsgräns för vapeninnehav, säger Anders Grahn efter att mötet som hölls på regeringskansliet Rosenbad avslutats.

Insatt minister
Grahn tycker att Anders Ygeman var väl insatt i de aktuella frågorna, även om det fanns sådant som behövde förtydligas.
– Det gällde bland annat om vilka problem som uppstår om ett generellt förbud mot distanshandel införs. Det finns andra vägar att gå som gör skillnad i kampen mot illegala vapen och som inte drabbar legala vapenägare, säger Anders Grahn.
Likaså finns det vissa oklarheter vad gäller halvautomaterna.
– Man kan säga att det är ett område där vi känner att vi behöver föra en fortsatt diskussion med politikerna, säger Anders Grahn.

Bred samsyn
Han känner att det i Sverige nu finns en ganska bred politisk samsyn om de delar av EU-kommissionens förslag som behöver förändras. Genom det är mycket vunnet, men det är i Bryssel som arbetet med vapenförslagen fortsätter.
Igår, måndag, hade kommissionen ett kortare möte med parlamentets ansvariga utskott, där man lade fram sitt förslag. 
– Det är början på en längre process i parlamentet. Jag tror inte man kommer så mycket längre före jul, säger Anders Grahn.
Han har inte haft tid att sätta sig in i hur opinionsarbetet bedrivs i andra EU-länder. Den europeiska jägarorganisationen FACE arbetar med vapenförslaget, liksom flera andra nationella jägarförbund.
– Var det här tar vägen är omöjligt att bedöma. Sett i ljuset av händelserna i Paris kommer det att bli förändringar i vapendirektivet, det tror jag är säkert. Vårt jobb är att så långt det är möjligt motverka att det slår mot legala vapenägare, säger Anders Grahn.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram