söndag 26 maj

Jakt & prylar

Vill du veta mer om de olika 6,5-millimeterskalibrarna finns det mycket att inhämta både i bokform och på nätet. Foto: Filip Örnerkrans

Vad skiljer kalibrarna 6,5×55 och 6,5 Carcano?

Vad är skillnaden mellan 6,5×55 SE, 6,5 Carcano, 6,5 Creedmoor, 6,5 Japanese och 6,5-284 Norma?

Vapenexpert Filip Örnerkrans svarar:

Skillnaden finner du främst i att de bygger på helt olika hylsor. Vissa hylsor är korta och har större diameter vilket ger god volym samtidigt som de passar i korta, styvare lådor medan andra har längre smalare hylsor som kräver en låda i standardlängd. 

Syftet till patronernas uppkomst har ju också varierat. Vissa är framtagna (6,5×55 och 6,5 Carcano) primärt som standardpatroner för militärt bruk medan andra, så som 6,5-284 och 6,5 Creedmoor är framtagna specifikt för långhållsskytte vid jakt och tävling.

 

Olika prestanda

Hylsans form ger olika innerballistik alltså hur krutet förbränns och därmed hur tryckutvecklingen sker när du avfyrar. Det leder till olika prestanda avseende kulvikter och hastighet.

Laddar du själv kan du prestandamässigt sett använda dem likvärdigt, men vill du till exempel få ut hög fart är en 6,5-284 betydligt lämpligare än en 6,5×55.

 

Läs laddmanualen

6,5 Carcano däremot, har ovanligt låg tryckutveckling vilket gör att den inte matchar andra patroner i 6,5 mm i vissa avseenden. Om du kikar i till exempel Normas laddmanual (https://www.norma-ammunition.com/) finner du en del matnyttigt att läsa både om patronernas uppkomst och dess prestanda.

 

Filip Örnerkrans

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay