torsdag 9 december

Jakt & prylar

Publicerad 18 juni 2016 - 09:50

Trijicon AccuPoint – belysta utan batterier

Premium

Amerikanska Trijicon har gjort sig kända som riktigt dugliga tillverkare av kikarsikten. Visst blir de slagna på fingrarna av de bästa europeiska siktes­tillverkarna men å andra sidan är Trijicons sikten betydligt billigare.

Äldre siktesmodeller från Trijicon med 3-4 gångers förstoringsväxel känns knappast ­högteknologiska i dag när många tillverkare erbjuder riktigt bra optiska sikten med sex gångers växel och högre. Att nu också Trijicon kommer med några upp­daterade modeller känns helt naturligt. ­Gemensamt för siktena är icke medförstorande och belysta riktmedel.

 

Sikte för drevjakt

Vi har under det gångna året långtidstestat modellen TR25 som är ett drevjaktsikte med 1–6 gångers förstoring och objektivdiameter om 24 millimeter. Sikten i just denna modell har blivit mycket populära bland jägare som både vill ha ett sikte för snabba skott och som även kan klara precisionskott på lite längre håll. Skyttar som ägnar sig åt dynamiskt skytte med automat­karbin uppskattar också sikten i denna klass.

En fördel med AccuPoint-serien är dess batterioberoende riktmedelsbelysning. Riktmedlet belyses med hjälp av fiberoptik och tritium.
I dagsljus ställs belysningsintensi­teten genom att skärma av och på fiberoptiken genom ett optiskt fönster och ett vred. Solljus och snö kräver förstås högre intensitet än en mulen dag i mörk skog. I skymning är det tritiumkapseln som ger glöd åt belysningen. Nackdelen med tritium är att den förr eller senare är förbrukad, men Trijicon garanterar att tritiumet räcker i 15 år. I övrigt har siktet livstids garanti.

 

Enkelt riktmedel

Riktmedlet i det testade 1-6-siktet är Trijicons ganska välkända variant av ett postsikte. Riktmedlet har bara en enda grov men ihålig stolpe med en skarp spets. Hela den övre delen av stolpen utgör också det belysta riktmedlet med utseendet triangel med spetsen uppåt. Leverantören lagerför normalt siktet med gul belysning men röd eller grön kan beställas.

Riktmedlet passar utmärkt för snabba skott på kort håll men många upplever samma fenomen som undertecknad om avståndet blir lite längre – snabba skott hamnar gärna högt eftersom man riktar med hela den gula triangeln i stället för dess spets. En del skyttar upplever också problem med precisionsskytte av samma anledning.

Som de flesta sikten med låg, eller ingen, förstoring finns det en kombination som tyvärr uppstår med lågt siktesmontage, siktet inställt på låg förstoring samt med monterad ljuddämpare. Ljuddämparen syns då i optikens nederkant vilket kan störa skyttet, det är något de flesta behöver träna bort på skjutbanan. Skruvar man upp förstoringen till cirka 3x så försvinner fenomenet.
På lägsta förstoring är siktet bra i mitten men lider av märkbar distortion i kanterna, det vill säga bildförvrängning vilket inte är ovanligt hos sikten i förstoringsspannet. Sätts förstoringen över 2x presterar siktet mycket bra vilket även gäller på högsta förstoring.

 

Allroundsikte

Samtidigt har vi också testat ett allroundsikte ur samma siktesserie, AccuPoint TR26 2,5-12,5×42: I vårt tycke ett utmärkt förstoringsspann som möjligen kommer till korta vid de allra kortaste skotthållen med ont om tid. Högsta förstoring bör lösa de flesta jaktliga skott på längre håll medan objektivdiametern släpper in skapligt med ljus för skymning och gryning.

Siktet har också en lättarbetad och väl fungerande parallaxjustering på riktmedelshusets vänstersida. Siktet kan faktiskt parallaxjusteras ända ner mot nio meter vilket borde göra det till ett bra men kanske väl dyrt sikte till en klass 4-studsare. På lägsta förstoring märks att siktet är aningen sämre i kanterna men mycket skarpt i mitten. På förstoring över 10x släpper skärpan en smula men är i övrigt mycket skarp.

Siktet 2,5-12,5 har vi testat med riktmedlet MILDOT, det vill säga ett mer traditionellt hårkors med MIL-gradering. Belysningspunkten i riktmedlet är betydligt mindre än i postsiktet. Någon större nytta i dagsljus har man inte av belysningen men den fungerar utmärkt i skymningsljus. Efter rekommendation från leverantören valde vi att testa siktet med grön färg på belysningen. Vid vakjakt upplevde vi den gröna punkten som mycket tydlig och behaglig och mer distinkt än ett äldre Trijicon 3-9×40 med samma rikt­medel – med gul belysning – vilket vi jämförde med.

 

Sammanfattning

Den optiska och mekaniska kvaliteten hos båda siktena bedömer vi som god. Siktena känns gedigna och välbyggda. Enda plumpen i protokoll­et är kikarsiktenas okular. Konstruktionen med en belysningsdel som förankrats utanpå okularet med en ring gör dess diameter ganska grov.

En del äldre repeterstudsare har slutstycke med stor öppningsvinkel vilket kan göra det svårt att få till låga montage med Trijicon-sikten – slutstycket kan krocka med okularet vid låga montage.

Mattias Lilja

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Ikväll blev det en Galt! Skytten är nöjd🤩💪🏾 Och julskinkan är räddad 😁🤩🐗
-
#frånskogtillbord #vildsvinsjakt #vildsvin #tikka #swarovski #tjejersomjagar #huntress #huntinglife #jaktärlivet #308win #jakttjej #svensktköttsåklart #svenskjakt
...

Time to let the dog rest and change to skis and rifle to continue hunting for these black beauties. 😍
.
.
.
.
.
.
.
#nordichunter #swe_hunters #hunter #hunt #hunting #svenskjakt #jakt #huntlife #taigajägare #jägareförbundet #svenskajägareförbundet #capercaillie #capercailliehunting #birdhunting #tiur #tjäder #tjäderjakt #toppjakt #tjädertupp #birdhunt #trapper #trappers #trappeur #trapline #trapperlivet #northerntrappers #pälsjägare #taiga svenskjakt jagareforbundet nordichunter
...

Hörde jag jakt i helgen eller!?💥

#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #eftersök #røde #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady #hundjakt #canon #sako
...

Temperaturen steg några grader och det vart bra aktivitet på åteln, 7 timmar på en trästol stirrandes ut i mörkret.. helt klart värt det! Frågor på det? #norrbottensjakt #fritidvildmark
-
-
#rävjakt #viltvård #vakjakt #vakjaktpåräv #åteljakt #åtejakt #rovdjursjakt #rovdjur #predatorjakt #predator #träsmak #foxhunting #rävåtel #vinterjakt #winterhunting #jakt #jägare #svenskjakt #freyrdevik #300blackout #vakkoja #revjakt #revejakt rovdjursjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay