lördag 2 mars

Jakt & prylar

Foto: Ulf Lindroth

Test av självmarkerande skjutmål för .22lr

Premium

Det finns många argument för att mängdträna skytte. Men ska det bli något bevänt med träningen måste det vara roligt. Där kommer de självmarkerande målen in. Vi har testat ett antal sådana mål avsedda för .22lr.

Målen vid .22lr-skytte kan se ut på många olika sätt. Kottar och pinnar fungerar strängt taget utmärkt, men ska det bli någon ordning på mängdträningen är det en fördel med stationära mål som medger mängder av skott. Måltavlor i all ära, men självmarkerande mål som faller, snurrar och låter är roligare.

Därför har också månadens test varit ovanligt underhållande att genomföra. Det är helt enkelt kul när det smäller. Samtidigt fanns det en klar risk att testet skulle bli ohanterligt stort. Det finns nämligen gott om olika skjutmål för den utmärkta övningskalibern .22lr.

Av den anledningen har vi begränsat oss till stationära självmarkerande mål. Vi har fått göra ett begränsat urval även inom den kategorin. Du kan alltså lägga på minnet att det finns fler att välja på.

Dessutom finns det alltså rullande mål i själv­läkande material, olika vandrande metallmål samt en hel del annat. De är också roliga, men vi får ta dem en annan gång.

 

Testvinnare

Testets vinnare blev AJ-snurran skjutmål .22LR. Ett särskilt stabilt och välbyggt självåterställande skjutmål som kan passa både för mängdträning och i situationer där det krävs säker funktion, som i tävlings­sammanhang. Full pott, nio av nio poäng! AJ-snurran kostar 1.595 kronor.

 

Läs hela testet

Ladda hem hela testet som pdf

 

TÄNK PÅ!

Vid skytte på metallmål…

…räcker det inte att sätta målet av metall direkt i kulfånget.

Kulfång är enbart dimensionerade för att ta upp rikoschetter på maximalt 22 grader. Stålmål ger upp till 60 grader och ska därför kläs in, av minst 25 millimeter trä eller material som ger motsvarande skydd. Inklädslen fångar även upp det blydamm som kastas vinkelrätt ut från målet.

Källa: SäkB (Svenska Skyttesportförbundet, Svenska Jägareförbundet m.fl.)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay