Så handladdar du din ammunition
PremiumDet är inte särskilt svårt att ladda sin egen studsarammunition, och det går ganska fort att lära sig handladdningens grunder. Har man bara justerat in allt rätt och använder sunt förnuft så får man sällan problem.
Marknadens utbud av handladdningsgrejor växlar ganska lite mellan åren, vilket ger fördelar. En laddpress till exempel brukar finnas att köpa i två årtionden innan modellen byts ut. Man är sällan först med att stöta på problem och en stund framför datorn brukar ger svar om något krånglar.
Uppvärmt utrymme
Innan vi ger oss i kast med vilken utrustning man behöver ha för att komma i gång så ska vi fundera lite på utrymmet för laddning. En laddstation för vinterbruk bör finnas i ett uppvärmt utrymme. Bra belysning är en fördel, liksom ett rejält bord att skruva fast laddpressen i.
Kalibrering av hylsor kräver lite handkraft och ett bräckligt, lätt bord gör att man ”lyfter hela bordet” under operationen. Övriga moment under handladdning är mindre fysiska och ställer mindre krav på stabilitet. En laddpress väger också en del och det bästa är om den kan sitta fast monterad. Övriga pinaler är lättare att ta fram och ställa tillbaka vid behov.
När man ska köpa utrustning lönar det sig nästan jämt att köpa ett kit bestående av de mest nödvändiga grejorna. Att själv plocka ihop en egen sats med grejor brukar alltid
bli dyrare. De vanligaste kiten för 3.000–5.000 kronor brukar innehålla det viktigaste: Laddpress, laddbrätte, smörjdyna, tändhattsvändare, tändhattsisättare, krutvåg, krutdoserare och diverse smärre verktyg.
Utöver grundutrustningen
Inte sällan följer det med en tung och tjock bok med laddata, men så gott som alltid baseras dessa på amerikanska krutsorter som vi inte kan tillgå här hemma och metriska datamått lyser med sin frånvaro. Utöver grundutrustningen behöver man också laddverktyg för den aktuella patronen och givetvis komponenter som hylsor, tändhattar, krut och kulor. Ett skjutmått hör också till laddutrustningen.
Lite mer om utrustningen och vad man kan tänka på vid köp
Laddpress
Välj helst en större laddpress med dubbelverkande länksystem som ger större kraft till kalibreringsmomentet. Exempel på vanliga och bra laddpressar är RCBS Rock Chucker, Hornady Lock-N-Load och Redding Big Boss. Avancerade modeller som kan monteras med flera verktyg på en platta kan spara lite tid, men man får betala för lyxen.
Laddbrätte
En bricka med hål för patronhylsor som är särskilt viktig när man fyllt krut i den färdiga hylsan. Brukar följa med i ett kit, annars billig att köpa till.
Smörjdyna
En dyna i syntetmaterial som man häller lite smörjmedel på och rullar hylsornas hals och bröst på. Som smörjmedel använder man ett vattenlösligt hylsfett.
Tändhattsvändare
En enkel plastbricka där man kan pytsa ut tändhattar ur förpackningen. Genom räfflor i plasten vänds alla tändhattar åt samma håll om man skakar brickan försiktigt, vilket underlättar när de ska in i tändhattsisättaren. Inte ett nödvändigt tillbehör men sparar tid.
Tändhattsisättaren
Den ena, och i mitt tycke sämre varianten, sätts i laddpressen och man applicerar med denna en ny tändhatt i samband med att hylsan kalibreras och den gamla tändhatten stöts ut. Den bättre varianten är handhållen och används i ett separat moment. Hornady och RCBS gör bra handhållna tändhattsisättare.
Krutvåg
I regel används enheten grain (1 grain = 0,0648 gram) vilket är en lagom enhet för krut och kulor. Vågar finns både som motviktsvågar och som digitala varianter. Valet är en smaksak. Vissa får en tendens att bli överdrivet noggranna med digitalvåg och väger snabbare med motviktsvåg.
Krutdoserare
Ger rätt inställd en helt acceptabel dosering av rätt mängd krut och snabbar upp laddningen avsevärt jämfört med att väga varje laddning för sig. En viss liten variation mellan laddningarna blir det ofta men effekten är försumbar för påverkan på precisionen på ett jaktvapen,
i varje fall för klass 1-patroner.
Laddverktyg
Ingår i regel inte när man köper ett kit och måste köpas separat för varje kaliber. För normalpatroner med hylsbröst innehåller en verktygssats ett kalibreringsverktyg och ett verktyg för kulisättning. Amerikanska RCBS, Hornady och Redding gör alla bra laddverktyg. Tänk dock på att patroner som är ovanliga i USA brukar medföra dyra laddverktyg, 9,3×57 är ett exempel.
Laddkomponenter
Förutom redan nämnd utrustning behöver man förstås ha komponenter som hylsa, tändhatt, krut och kula. När det gäller hylsor är det trevligt att vara nordbo – Sverige och Finland tillverkar världens bästa hylsor. De flesta handladdare använder bara hylsor från Lapua eller Norma. Inte bara för att de är vanliga utan för att de helt enkelt funkar bäst.
Tändhatt
Valet av tändhattar är kanske inte så viktigt men personligen har jag för vana att alltid använda magnumtändhattar till klass 1-patroner. Har fått för mig att dessa ger en jämnare förbränning i mina patroner, och jag vet att flertalet ammunitionsfabrikanter resonerar likadant. Tändhattar köps oftast i 100- eller 1 000-pack.
Krut
Valet av krut är desto viktigare. Rätt sorts krut av korrekt mängd är förutsättningen för en bra laddning. Vanligast här i Norden är svenska Norma och finska Vihtavuori. Kvaliteten hos dessa båda är tämligen likvärdig men Norma brukar vara lättare att hitta hos vapenhandlaren. Krut säljs oftast i kilos- eller halvkilosburkar. Till krutet hör naturligtvis korrekta laddata. Även här är internet en tillgång och numera finns även bra telefonappar med tillförlitliga laddata.
Kulutbud
Kulutbudet, särskilt i kaliber .30, är stort. I vanliga dimensioner finns kulor för de flesta behov med allt från billiga helmantelkulor för skjutbanan till exklusiva premiumkulor till storviltjakten. Kulor säljs oftast i 50- eller 100-pack men kulor till skjutbanan brukar kunna köpas betydligt billigare i bulkpack om 1 000 eller fler.
När man monterat alla grejor och förstått hur de fungerar så är det dags att börja ladda, vilket vi tar upp i nästa nummer av artikelserien.
Mattias Lilja
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.