Om du väntar in ett bra läge blir det första jaktskottet med största sannolikhet en positiv upplevelse. Foto: Ulf Lindroth

Lindroth tipsar: Så blir du en bättre jaktskytt

Premium

Steget från jägarexamens ­praktiska skjutprov till de första jaktskotten kan kännas långt. Men bara lugn – här ger Svensk Jakts skytteexpert sina bästa tips hur du blir en framgångsrik jaktskytt.

Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth.

De allra första jaktskotten kan vara svåra. Det kan hända att nervanspänningen blir så stor att händerna skakar okontrollerat. Lugn djupandning kan hjälpa, men annars är det bara att gratulera viltet.

Något skott blir det inte. Tänk positivt – du har uppenbarligen hittat en hobby som berör dig. Älg-, bock- eller för den delen harfrossa är dessutom övergående fenomen, så chansen är god att du behåller lugnet nästa gång.

 

Att ta ett liv

Ett annat stressmoment kan vara själva handlingen att skjuta ett djur. Att ta ett liv. Det första jaktskottet kan vara ett stort steg. Den moraliska frågan är antagligen avklarad redan vid tiden för beslutet att ta jägarexamen, men när det blir dags att skjuta kan det kännas väldigt viktigt att göra rätt – att skjuta ett bra skott och inte orsaka något onödigt lidande.

Den skytteförmåga som krävs för jägarexamensproven räcker långt. Om du dessutom bestämmer dig för att avstå från skott i svåra lägen och vänta på en lugn och säker skottchans bör allt gå bra. Men några handfasta råd kan hjälpa dig, inte bara till det första viltet utan tills du börjar lita på din egen rutin.

 

Skjutbanan är platsen för förbättring. Om du skjuter dåligt en gång är strängt taget ointressant, det viktiga är att du är där och tränar. Det är bara så man blir bra. Foto: Ulf Lindroth

Övningsskytte

• Undvik prestige. Det är roligt att skjuta bra, men det är ingen katastrof att skjuta dåligt. Det är ett kvitto på att du gör rätt som befinner dig på skjutbanan och tränar. Be gärna om råd ifall du har problem i skyttet. Bli bekväm med att skjutbanan är en plats för lärande, inte en plats för uppvisning.

• Nöt på skjutbanan tills du blir en i gänget. Även om du kämpar med resultaten kommer du snart att märka att andra skyttar uppskattar  någon som tränar målmedvetet. Och när du efter några kvällar börjar få igenkännande hälsningar går skyttet antagligen redan rätt bra.

• Variera träningen. Skjut kula i olika ställningar och med olika typer av stöd. Skaffa gärna ett luftgevär att träna med. Prova de olika hagelgrenarna. Kanske inte slumpmässigt, men när du känner dig bekväm på trapbanan är det dags att prova skeet. Sporting i olika former är mycket bra jaktskytteträning.

 

Träna på att skjuta med olika slags stöd. När det känns hemtamt kommer du snabbare att hitta motsvarande stöd under jakten. Foto: Ulf Lindroth

Kulskytte på jakt

• Se till att vapnet är korrekt inskjutet med rätt ammunition. Ibland kan det räcka med ett provskott, men undvik att göra det till en vana att skjuta in vapnet med enstaka skott. Du behöver minst tre skott för att få en känsla för var träffbildernas centrum ligger.

Dessutom kan serier om några skott avslöja problem. Sprider du träffarna ovanligt mycket behöver du göra en kontroll av vapnet. Kanske är en skruv lös. Trästocken kan ha slagit sig lite och klämmer mot pipan. Ett enkelt exempel är att ljuddämparen har gängat loss.

• Sträva efter att skjuta med bra stöd. Håll fingrar mellan stöd och vapen, eller lägg en handske där. Vapnet vibrerar i skottögonblicket och vilar det mot ett hårt stöd kan det studsa och ändra träffläget.

Om du skjuter liggande kan vänsterhanden (för en högerskytt) göra bättre nytta knuten under kolven än greppande runt förstocken. Om kolven inte kan glida ner så slår inte heller pipan upp lika mycket i rekylen.

• Skjut inte på längre avstånd än du provat och behärskat under träning. Särskilt om du saknar avståndsmätare och försöker bedöma avståndet innebär skott bortom 100 meter den största risken för skadskjutning. Det och skott på löpande vilt.

• Läs dig inte till hur du ska skjuta på löpande vilt. Ingen tumregel är tillräckligt bra för att ersätta träning. Generationer av svenska jägare har fått lära sig att bara skjuta på stillastående vilt och det är fortfarande ett gott råd.

Drevjakter innebär ofta att en del av skottchanserna kommer i form av löpande vilt. Det är helt i sin ordning att avstå de skotten. En del vilt stannar för en vissling eller ett rop, andra stannar ändå. Du kan förstås också se till att bli en duktig skytt på löpande vilt, men vägen dit går via bra träning i stora doser.

• Ha respekt för kvistar och ris framför viltet. En kula kan välta eller byta riktning efter en kvistträff. Det är ingen långsökt teoretisk möjlighet utan något som mycket väl kan orsaka din första skadskjutning.

• Sträva efter rena sidoskott. Då är skottplaceringen enkel. Med ett centralt lungskott får du små köttskador, bra avblodning och en ren slaktkropp. Bättre blir det inte.

 

Hagelskytte på jakt

• Håll nere skotthållen. Om du klarat jägarexamensproven utan problem, men sedan tycker att skyttet går dåligt under jakt, är risken stor att du antingen underskattar avstånden eller överskattar hagelskottets effektivitet.

Det enklaste sättet att bli en effektiv hageljägare är att undvika långa skotthåll. Då kan du använda öppna borrningar som underlättar träff. Framförhållningen blir också lättare att måtta upp med en enkel genomgående sving.

• Genomför skotten som du lärt dig. Gör en jämn anläggning med vänsterhanden drivande. Känn en bra kindkontakt. Vinkla vapnet så att spångens lutning stämmer med viltets linje. Svinga i midjan, inte med armarna. Skjut beslutsamt.

I praktiken hinner du sällan tänka på allt detta. Så för att vända på det: om du bommat, fråga dig på vilken av punkterna du slarvade. Gör du rätt nästa gång blir det troligen träff.

 

Välj alltid ut en fågel i flocken. Även när himlen verkar full av gäss är det mycket mer luft än fågel i skjut­riktningen. Foto: Ulf Lindroth

Välj alltid ut en fågel

• Fokusera. Om en ripkull lättar framför hunden, eller om en flock änder passerar över dig, är det lätt att skjuta mot flocken och hoppas på turen. Det fungerar nästan aldrig, men åstadkommer ganska ofta skadskjutningar. Välj därför alltid en fågel! Genomför ett bra skott på den.

• Hitta riktningen. Ett hagelskott på rörligt vilt lyckas bara om du placerar svärmen där viltet kommer att vara ett ögonblick senare. Den första förutsättningen är att du svingar förbi viltet och skickar svärmen lite framför det. Den andra förutsättningen är att du svingar i samma riktning som viltet flyger eller springer.

Fånga upp viltet med kornet och följ med bakom det i ett ögonblick för att få rätt riktning innan du svingar igenom. Ifall viltet kastar i anläggningen låter du det välja sin nya kurs innan du trycker av.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay