fredag 29 mars

Jakt & prylar

Några steg framåt i vapenfrågan

Några steg i rätt riktning, men ännu återstår mycket att göra i vapenfrågan. Positivt är att medlemsländerna enligt ministerrådet även i fortsättningen ska kunna ge dispens för ungdomars vapeninnehav. Till exempel för unga jägare som går på landets naturbruksgymnasier. Foto: Jan Henricson

UPPDATERAD TEXT Efter en lång och hård debatt som i mycket förts i motvind, kommer nu några positiva signaler för vapenägare. På ministerrådets möte igår enades man bland annat om att det ska vara upp till medlemsstaterna att bestämma om mentaltester ska införas.

I protokollet från ministerrådets möte, där inrikesminister Anders Ygeman (S) deltog för den svenska regeringens räkning, finns en sida som handlar om EU-kommissionens förslag till ändringar i vapendirektivet.
I fem punkter behandlas några av delförslagen. Vad gäller minimiålder för innehav där kommissionen föreslår en strikt 18-årsgräns, vill ministrarna behålla nuvarande skrivning i direktivet. Något som innebär att Sverige kan fortsätta att ge dispens till ungdomar som utbildas vid naturbruks- och idrottsgymnasier där skytte ingår.

En majoritet
Beträffande det hårt kritiserade förslaget om mentaltester för jägare och sportskyttar, anser rådet att det är upp till medlemsstaterna att besluta om hur en sådan kontroll ska utformas.
I det fallet har Sverige uttalat att nuvarande system, där läkare har rapporteringsskyldighet då de diagnostiserar psykisk sjukdom hos en vapenägare, är tillräckligt.
Under punkten halvautomatiska vapen framgår att en stor majoritet av deltagarna anser att sådana ska vara tillåtna för civilt bruk även i fortsättningen, men under striktare villkor. Hur dessa villkor ska utformas ska utredas.
Vad gäller museers innehav av vissa skjutvapen, till exempel automatvapen, blir det upp till medlemsstaterna att bestämma, så länge vapnen förvaras under former som inte kan utgöra någon risk för den allmänna säkerheten.

Mycket arbete återstår
Frågan om vapenhandel mellan privatpersoner över distans, det vill säga via annonsering på internet och i fackpress, ska utredas vidare.
I protokollet sägs inget om förslaget om tidsbegränsade femåriga vapenlicenser.
Till TT sa Anders Ygeman efter mötet:
– Det Sverige vill se är ett förslag som inte drabbar svenska jägare i den delen som handlar om halvautomater. . . och att det inte ska slå mot något vanligt jägarvapen i Sverige och heller inte mot sportskyttar. Det kan säkert vara så att en liten kategori sportskyttar kan komma att drabbas av det här förslaget, men det återstår att se.
På Svenska Jägareförbundet är juristen Ola Wälimaa, försiktigt positiv till vad som kommit ut från ministerrådets möte.
– Här finns vissa saker som gått vår väg. Jag tycker mig märka att man på regeringsnivå lyssnat mer på oss och skytterörelsen, och på senare tid stramat upp sina argument.

Väger tungt
Men, menar Wälimaa, ännu återstår mycket arbete innan vapenägarna kan andas ut.
Ola Wälimaa.– Till exempel vad gäller förslaget om förbudet mot handeln på distans. Det borde vara det lättaste för politikerna att avföra från diskussionen. Den legala handeln är så reglerad och kontrollerad som den någonsin kan bli och utgör absolut inget problem för säkerheten i EU-länderna, säger Ola Wälimaa.
Tilläggas ska att rådet inte är ensamt att besluta över hur vapendirektivet till slut kan komma att förändras. Arbete pågår också i Europaparlamentet och meningen är att de två instanserna ska komma till ett beslut som båda ställer sig bakom. Men vad medlemsländernas regeringar anser väger förstås tungt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay