söndag 26 mars

Jakt & prylar

Minister uppvaktades av sportskyttar

Landslagsskyttarna Robert Andersson, Roland Dahlman och Marianne Hansen tillsammans med inrikesminister Anders Ygeman (S) vid en träff på regeringskansliet. Ministern tvåa från vänster. Foto: Privat

Tre svenska landslagsskyttar i dynamiskt skytte uttryckte vid ett möte med inrikesminister Anders Ygeman (S) sin oro för hur deras sport ska komma att påverkas av skärpningar i EU:s vapendirektiv. Mötet, som ägde rum på regeringskansliet, beskrivs som givande där skyttarna fick tid att föra fram sina synpunkter.

Jan Henricson Publicerad 18 mars 2016 - 14:28

De tre skyttarna, Roland Dahlman, Robert Andersson och Marianne Hansen som representerar Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet, SDSSF, framförde att de förslag som nu diskuteras i Bryssel innebär slutet för stora delar av deras idrott om de blir verklighet.
– Vi lyfte även fram problemen med hur tjänstemän, som motarbetar skytte, sprider felaktigheter om dynamiskt skytte och att regeringens ståndpunkt, bland många sportskyttar, uppfattas som oklar i vissa frågor, säger Roland Dahlman.

Landslagsskytt utan licens
Skyttarna tog också upp det de kallar för ”Västra Götalandssjukan” med ministern. Det vill säga att Polismyndigheten där ställer krav och begär intyg och försäkringar som inte har täckning i lagstiftningen.
Robert Andersson fick tillfälle att berätta om hur han två gånger nekats licens på en pistol med hänvisning till att han inte varit tillräckligt aktiv, trots att han vunnit åtta SM-guld och trots att han i samband med ansökan gjort sig av med ett annat vapen.
– Ministern lyssnade noga på Robert när han berättade att de två avslagen innehållit olika motiveringar till varför han inte skulle få licens, säger Roland Dahlman.
Skyttarna informerade också om de felaktigheter som de anser sprids av vissa tjänstemän. De tycker det är kränkande och skadligt för sporten när de hör myndighetsföreträdare prata om deras idrott som att leka krig, eller när vapnen de använder beskrivs som terroristvapen.
– Risken är ju att lagstiftning kan komma att påverkas om politiker som inte själva är insatta lyssnar på fördomarna. Ett annat problem som vi lyfte med ministern är att Polismyndigheten inom ramen för licensgivningen driver rättspolitik, och när de inte håller med om reglerna skriver egna som de tycker passar deras syften, säger Roland Dahlman.

Politik ligger fast
De tre skyttarna påminde också Anders Ygeman om hur socialdemokraterna och nuvarande ministrarna Morgan Johansson och Sven-Erik Bucht tog skyttarnas parti i samband med att Alliansregeringens vapenutredning lades fram 2013.
– Då föreslogs ungefär samma saker EU-kommissionen gör nu, bland annat de facto-förbud mot dynamiskt gevär och k-pistskytte. Socialdemokraternas stöd för skytterörelsen var sannolikt avgörande för att det inte blev något av med de förslagen, säger Roland Dahlman.
Enligt Roland Dahlman var ministern och hans politiske sakkunnige Johan Moström tydliga med att S-politiken inte har förändrats sedan dess.
– Anders Ygeman jämförde med Finland och sa att Sverige inte har någon annan linje än grannlandet. Det är glädjande eftersom Finland mycket klart uttalat ett nej mot alla former av förbud mot dynamiska sportgevär, säger Roland Dahlman. 
Anders Ygeman upprepade också sitt löfte från träffen med Jägareförbundet och vapenhandlare i tisdags då ha sa att han ska bjuda in till ett möte för att diskutera vapenlagstiftningen, efter det att EU:s process av vapendirektivet är avslutad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram