onsdag 19 februari

Publicerad 18 mars 2016 - 14:28

Minister uppvaktades av sportskyttar

Landslagsskyttarna Robert Andersson, Roland Dahlman och Marianne Hansen tillsammans med inrikesminister Anders Ygeman (S) vid en träff på regeringskansliet. Ministern tvåa från vänster. Foto: Privat

Tre svenska landslagsskyttar i dynamiskt skytte uttryckte vid ett möte med inrikesminister Anders Ygeman (S) sin oro för hur deras sport ska komma att påverkas av skärpningar i EU:s vapendirektiv. Mötet, som ägde rum på regeringskansliet, beskrivs som givande där skyttarna fick tid att föra fram sina synpunkter.

De tre skyttarna, Roland Dahlman, Robert Andersson och Marianne Hansen som representerar Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet, SDSSF, framförde att de förslag som nu diskuteras i Bryssel innebär slutet för stora delar av deras idrott om de blir verklighet.
– Vi lyfte även fram problemen med hur tjänstemän, som motarbetar skytte, sprider felaktigheter om dynamiskt skytte och att regeringens ståndpunkt, bland många sportskyttar, uppfattas som oklar i vissa frågor, säger Roland Dahlman.

Landslagsskytt utan licens
Skyttarna tog också upp det de kallar för ”Västra Götalandssjukan” med ministern. Det vill säga att Polismyndigheten där ställer krav och begär intyg och försäkringar som inte har täckning i lagstiftningen.
Robert Andersson fick tillfälle att berätta om hur han två gånger nekats licens på en pistol med hänvisning till att han inte varit tillräckligt aktiv, trots att han vunnit åtta SM-guld och trots att han i samband med ansökan gjort sig av med ett annat vapen.
– Ministern lyssnade noga på Robert när han berättade att de två avslagen innehållit olika motiveringar till varför han inte skulle få licens, säger Roland Dahlman.
Skyttarna informerade också om de felaktigheter som de anser sprids av vissa tjänstemän. De tycker det är kränkande och skadligt för sporten när de hör myndighetsföreträdare prata om deras idrott som att leka krig, eller när vapnen de använder beskrivs som terroristvapen.
– Risken är ju att lagstiftning kan komma att påverkas om politiker som inte själva är insatta lyssnar på fördomarna. Ett annat problem som vi lyfte med ministern är att Polismyndigheten inom ramen för licensgivningen driver rättspolitik, och när de inte håller med om reglerna skriver egna som de tycker passar deras syften, säger Roland Dahlman.

Politik ligger fast
De tre skyttarna påminde också Anders Ygeman om hur socialdemokraterna och nuvarande ministrarna Morgan Johansson och Sven-Erik Bucht tog skyttarnas parti i samband med att Alliansregeringens vapenutredning lades fram 2013.
– Då föreslogs ungefär samma saker EU-kommissionen gör nu, bland annat de facto-förbud mot dynamiskt gevär och k-pistskytte. Socialdemokraternas stöd för skytterörelsen var sannolikt avgörande för att det inte blev något av med de förslagen, säger Roland Dahlman.
Enligt Roland Dahlman var ministern och hans politiske sakkunnige Johan Moström tydliga med att S-politiken inte har förändrats sedan dess.
– Anders Ygeman jämförde med Finland och sa att Sverige inte har någon annan linje än grannlandet. Det är glädjande eftersom Finland mycket klart uttalat ett nej mot alla former av förbud mot dynamiska sportgevär, säger Roland Dahlman. 
Anders Ygeman upprepade också sitt löfte från träffen med Jägareförbundet och vapenhandlare i tisdags då ha sa att han ska bjuda in till ett möte för att diskutera vapenlagstiftningen, efter det att EU:s process av vapendirektivet är avslutad.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Nu närmar den sig. Den fantastiska vårvintern.
.
.
.
#winter #wintersun #nysnö #snow #jägarliv #jaktliv #jämte #svenskjakt #winterwonderland #lynxsnowmobiles #adventure #nature #getoutside #outdoorlife #outdoor #garminsweden #contactgps #alltidute #lifeabovethearcticcircle #yournextadventure #dreamdestinations #arcticguides #urskogens #nurmajärvijaktochfiskecamp #urskogens
...

Biffar gjord på vildsvin, kokat i gräddsås med svamp, lök och timjan. Toppad med ugnsrostade portabellosvamp 👌❤️😊 #vildsvin #jakt #frånskogtillbord #bramat #stoltjägare #riktigt #svenskjakt ...

Scrimshaw av råbocken är klar. Nu är det "bara" läderarbetet kvar 🙄
.
.
.
#jakt #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #outdoorslife #jaktkniv #huntingknife #huntinggear #metsästys #blaser #blaserr8 #teamblaser #blasersweden #swedenhunting #huntingtime #vildmarken #jaktforlivet #jaktärjakt
...

Vet ni alla vad som gäller nu? Jag som jagar uteslutande på åker och fält berörs just nu inte av rådande jakttider som förhindrar gemene man som vakar på åtel och vid foder i skog. Vi som jagar på åker (ej stubbåkrar och foderplatser) får bedriva skyddsjakten som innan. En vän kontaktade jurister på svenska jägarförbundet och jag vill hänvisa till LRFs riktlinjer i detta, för att ge klarhet:

2) Vildsvin, . . som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas den 1 juli-den 30 juni.

Jakträttshavare får under samma tid bedriva jakt efter sådana djur samt korp, havstrut, gråtrut, fiskmås och skrattmås.

1. I en anläggning för att där förhindra skada eller annan olägenhet

2. På mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling om djuren där orsakar skada på grödor och odling

3. Om jakten sker på särskilt uppdrag av den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet.

De möjligheter till skyddsjakt (jakttider och villkor för när skyddsjakten får användas) som föreskrivs i bilaga 4 får användas av jakträttshavaren utan tillstånd från myndighet.

https://www.lrf.se/politikochpaverkan/jakt-och-vilt/information-om-skyddsjakt-pa-vildsvin/

Så. Va inga svinpälsar nu. Låt grisarna lugnt gå på era åtlar. Sitt på åkrar istället. Skjut inte suggorna och skapa inget onödigt lidande.
Tänk också på att suggan vanligen lämnar kullen med nyfödda för att äta efter att ha diat under dagen. Hon går då ensam ut på åkrar och åtlar för att äta. Är ni osäkra är det bättre att fria än att fälla. Skräm henne ordentligt med ljud och ljus för att hindra henne från att återkomma men chansa aldrig på levande djur. Vi behöver samarbete med bönderna, men vi jägare måste också samarbeta. Så låt dem gå på åtlarna med sina små och ostört äta i skogen. Om vi skjuter dem på åkrarna och andra skjuter dem i skogarna, vart ska de då vara? Respektera viltet. Skitjakt kollegor inom jakten. #jakt #jagd #jagt #hunting #vildsvinsjakt #vildsvin #skyddsjakt #nattjakt #wildboarhunting #pighunt #svenskjakt #jägarförbundet #jägare
...

Den där känslan då man ålat sig fram genom snön, hittat en lucka, stoppar andningen och klämmer åt avtryckaren 🎯🦚😍 ...

Gårdagens kvällsmat hemma på #köingegods överträffa förväntningarna!! Harkebab som serverades med husets öl 🐇🌯🍻👌 ...

BLASER R8 Professional Adjustable in .308 Win!
Let me know below in the comments what your choice of rifle is?⬇️👏🏼

#jakt #jägare #jaga #hunt #hunting #hunter #jagd #jäger #nordichunter #svenskjakt #royalhunting #canon #canonnordic #huntingphotography #snabbforss #jaktbilder #thegreatwild #nordichunter #jaktmagasinetbiggame #ullberg #livehunting #blaser #aimpoint #normaammunition
...

Del 1
Genomgång av utrustning inför fjälljakt

Fick några frågor efter att jag lade upp en bild på packlistan inför kommande fjälljakt angående bland annat min "Signalpistol" och vad det var
Till och börja med kan jag presentera att detta är mitt "personliga nödkitt" i sin helhet
1st kompass (+karta)
1st nödfilt
1st första förband
2st lysstavar
1st nödraket
1st nödböoss
1st "signalpistol"
6st rökpatroner till signalpistolen
9st gröna signalpatroner till signalpistolen

Utöver listade prylar tillkommer ibland utrustning men detta är den grund jag utgår ifrån vare sig det handlar om jakt, fjällvandring eller kajakpaddling som några exempel
Vad är då "Signalpistolen" för något.
Det är i grunden ingen pistol till att börja med, det är en Komet M15 signalpenna, dessa användes flitigt förr av båtentusiaster men också folk som jobbade inom tele och elnätet, i grunden aldrig avsedd att nyttjas som en "nödraket" pga dess korta räckvidd på Kanske 100M och 30 sekunder brinntid.
Men trotts detta ett helt suveränt verktyg att kunna nyttja i nöd eller kris när man vill kunna signalera till andra jägare, skoteråkare eller fjällräddning.

Skall dock poängteras jag ser signalpistolen endast som ett komplement till nödraketen och nödblosset.

#fjällripa #nextgenhunting #chasse #caza #jagt #jagd #vildmarken #jaktjournalen #svenskjakt #swe_hunters #swedenishunting #nordichunter #sundsvall #timrå #alfaoutdoor #petzl #taiga
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay

Loading RSS Feed