onsdag 22 september

Jakt & prylar

Publicerad 15 december 2015 - 17:08

Kort svarstid på remiss om vapen

Justitiedepartementet vill nu ha in synpunkter på EU-kommissionens förslag till ändringar i vapendirektivet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Justitiedepartementet skickade på tisdagen ut en remiss där man efterfrågar synpunkter på EU-kommissionens förslag till ändringar i vapendirektivet. Remissen har skickats till 49 skilda myndigheter, institutioner och intresseorganisationer.

Som Svensk Jakt tidigare rapporterat vill EU-kommissionen bland annat införa tidsbegränsade licenser, förbud mot halvautomater, läkarkontroll i samband med licensansökan, 18-årsgräns för vapeninnehav och förbud mot handel med vapen på distans, till exempel på internet.

Vad tycker polisen?
Kritiken mot förslagen har varit hård från intresseorganisationer som Svenska Jägareförbundet och Svenska Sportskytteförbundet. Dessutom har en lång rad politiker sagt sig vara negativa till flera av de förslag som drabbar legala vapenägare, men som inte har någon betydelse för den illegala förekomsten av vapen i Europa.
Med remissen blir det intressant att få veta vad flera andra instanser anser om förslagen. Många vapenägare ser till exempel med spänning fram mot att få veta hur exempelvis Polismyndighetens ser på förslagen.
Remisstiden är trots stundande storhelger kort. Senast den 5 januari ska svaren ha inkommit till justitiedepartementet.

Vem som helst kan svara
Att svara på en remiss är inte förbehållet remissinstanserna enbart. I regeringens PM Svara på remiss – hur och varför kan man läsa:
”Möjligheten att yttra sig över ett förslag står för övrigt alltid öppen för var och en som har synpunkter på det.”
Med tanke på det stora intresset som finns bland jägare och sportskyttar angående EU-kommissionens förslag kommer sannolikt många att ta den chansen.
Mer om hur det går till att svara på en remiss finns att läsa genom att klicka på länken här intill. Där finns också en länk till vapenremissen.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

1 av gårdagens grisar vart en fin herre🐗

#grsriflestocks #nordichunter #hunt #hunter #jakt #jägare #jaga #tikka #tikkarifles #tikkafirearms #rifles #normahunting #lapua #norma #wildboar #wildboarhunting #huntinglife #normanowitsuptoyou #frånskogtillbord #viltkött #swedenhunting #riflehunting #vildsvinsjakt #vildsvin #stalonsilencer #jagd #jaktärjakt #härkila #svenskjakt #dinjaktbild
...

Family ☀️ #family #familyphotography #deer #kronhjort #deers #wildanimals #vildadjur #nature #nordicnature #scandinaviannature #lovenature #naturelover #canonnature #canonnaturephotography #hunting #deerhunting #svenskjakt #jägarförbundet #sverigenatur #lateevening #jagd #jägermeister #naturkompaniet #fjällräven ...

Ett minne för livet 2.0. Bocken som jag sköt den 16:e augusti 2021 är nu monterad. Skölden är av marmor (Brännlyckemarmor) från markägaren som bryts bara ett stenkast från där jag sköt bocken. Lite nördigt men som sagt ett minne för livet. #bockjakt2021 #brännlyckemarmor #svenskjakt #husqvarna1640 #normaoryx ...

Kronhjort i mosskanten

#kronhjort #reddeer #stag #halleberg #hunneberg #jakt #svenskjakt #jaktjournalen #klövilt #kronvilt #ttelaläsarbild #nature #naturephotography #natur #visittv #reddeerphotographer #wildlife
...

Jaktmarker på Annonstorget

Loading RSS Feed
Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay