fredag 27 januari

Jakt & prylar

Sig Sauer BDX är ett tredelat system med app, avståndsmätare och kikarsikte. Foto: Ulf Lindroth

Kikarsikte som kompenserar för avståndet

Premium

Sig Sauers BDX är ett nytt system som kombiner­ar en avståndsmätare och ett kikarsikte som kompenserar automatiskt för avståndet. Resultat­et är både smidigt och exakt, förutsatt förstås att du matar in rätt indata.

Ulf Lindroth Publicerad 12 juli 2019 - 08:24

BDX står för Ballistic Data Xchange. Sig Sauers nya system skickar data mellan app, avståndsmätare och kikarsikte. Vi börjar med att förklara hur det används.
1. Ladda hem appen SIG BDX. Anslut via bluetooth till avståndsmätare och kikarsikte (instruktion i appen). Para ihop enheterna via appen.
2. Skapa (eller välj) en patronprofil i appen. Kuldiameter och ballistisk koefficient (BC G1/G7) för ett stort antal kulor finns i en databas i appen. Utgångshastigheten kan uppskattas och sedan justeras efter provskjutning. Du kan spara 25 patronprofiler.
3. Knappa in temperatur och höjd över havet i appen. Om du lägger in bedömd vindstyrka och vindriktning får du efter avståndsmätning dels en vindkorrektion i MIL i appen, dels en korrektion i form av tända dioder i riktmedlet.
4. Mät avståndet med den handhållna avståndsmätaren.
5. Använd den diod som tänts i kikarsiktets riktmedel som riktpunkt i höjdled. Dioder i sidled kan visa vindavdrift.

 

I appen kopplas enheterna ihop. Här skapas och väljs också patronprofiler och här läggs aktuellt väder in.

Systemet är lättanvänt och fungerar. Avståndsmätaren verkar effektiv och systemet tar även hänsyn till eventuell höjdvinkel. Kikarsiktet har en batterisparfunktion och kan varna för låg energi vid träff. På minussidan noteras ett ganska grovt riktmedel samt att kikarsiktesbilden innehåller en del mer eller mindre tydliga linjer. De kan störa det estetiska sinnet, men egentligen inte skyttet.

Ta provskjutningen på allvar. Justera främst utgångshastighet i appen tills kikarsiktets korrektion stämmer i praktiken.

Glöm inte att lägga in dagens väder om långa håll är aktuella. Använder du vindkorrigeringen kommer den också att fungera bra, men den förutsätter att du kan bedöma vind, samt att du har tid att öppna appen inför ett skottillfälle.

 

Riktmedlet görs inte rättvisa i bilden, men här syns de dioder som tänts efter en mätning på 300 meter med en simulerad sidvind på sju sekundmeter. En för avståndet och två för sidvind från respektive sida.

Riktmedlet är inte med­förstorande, men mjukvaran känner av vald förstoring och levererar korrekt riktpunkt i höjdled oavsett vald förstoring. Det är en praktisk lösning.

Sig Sauer BDX är lättanvänt och effektivt. Kikarsiktet är smäckert och avståndsmätaren normalstor, vilket ­imponerar i kombination med den konkurrens­kraftiga prislappen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Jaktmarker på Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram