onsdag 22 september

Jakt & prylar

Publicerad 26 oktober 2015 - 15:40

Jägare kan drabbas hårt om vapenlagar skärps

Halvautomatiska studsare är ett mycket vanligt jaktgevär i Sverige. Många jägare skulle drabbas vid ett förbud mot vapentypen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Tidigare avförda förslag om ny vapenlagstiftning inom EU riskerar att väckas till liv när nu EU-kommissionen fått ministerrådets uppdrag att se över behovet av att revidera vapendirektivet. Det kan handla om så allvarliga saker för svenska jägare som ett totalförbud mot halvautomatiska studsare.

Orsaken till att vapenfrågan på nytt aktualiseras inom EU är terrordåden i Paris och Köpenhamn. Avsikten är att minska antalet och förhindra handel med illegala vapen, men risken finns att även legala vapenägare drabbas vid en översyn av vapendirektivet.
Erik Lakomaa– Frågan ska behandlas av kommissionen inom kort, men ingen vet var detta kommer att landa. Den stora faran för jägare och sportskyttar är att när man väl öppnar vapendirektivet kan man komma att stoppa in lite av varje, säger Erik Lakomaa, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm som studerat vapenlagstiftningsfrågor. 

Skärpta lagar
I det förslag som togs fram under ledning av tidigare handelskommissionär Cecilia Malmström, och som enligt uppgifter i finsk media åter är aktuella, fanns en skärpning av vapendirektivet som skulle drabba vanliga jägare hårt. 
Utöver mentaltester för personer som söker vapenlicens, skärpta regler för vapenförvaring samt strikt 18-årsgräns för vapeninnehav innehöll förslaget också ett förbud mot halvautomatiska vapen som kan laddas med ett magasin som innehåller fler än fem skott. Det vill säga i princip samtliga sådana vapen.
Bakgrunden till det är en felaktig föreställning om att halvautomater enkelt kan byggas om till helautomatiska vapen, en inställning som också förfäktas av svenska Polismyndigheten. 

Stark opinion
När dessa förslag senast var aktuella, 2013, bildades snabbt en stark opinion och protester framfördes till kommissionen. Bland annat från Svenska Jägareförbundet och Skyttesportförbundet. Något som ledde till att förslagen drogs tillbaka.
– Ute bland jägarna finns väldigt många halvautomatiska vapen. Ett förbud mot halvautomatiska studsare skulle inte bara slå mot de enskilda, det skulle också vara en åtgärd som är helt meningslös i kampen mot den illegala vapenhanteringen, säger Erik Lakomaa.
Utöver jägare skulle också sportskyttarna drabbas. Lakomaa ser tre grenar som skulle försvinna vid ett sådant förbud, K-pist, dynamiskt gevär samt dynamiskt mini rifle.
– Ingen vet vad som tas upp, men det finns en stor fara med att öppna vapendirektivet. Det finns all anledning för jägare och sportskyttar att vara vaksamma på händelseutvecklingen, säger Erik Lakomaa.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

1 av gårdagens grisar vart en fin herre🐗

#grsriflestocks #nordichunter #hunt #hunter #jakt #jägare #jaga #tikka #tikkarifles #tikkafirearms #rifles #normahunting #lapua #norma #wildboar #wildboarhunting #huntinglife #normanowitsuptoyou #frånskogtillbord #viltkött #swedenhunting #riflehunting #vildsvinsjakt #vildsvin #stalonsilencer #jagd #jaktärjakt #härkila #svenskjakt #dinjaktbild
...

Family ☀️ #family #familyphotography #deer #kronhjort #deers #wildanimals #vildadjur #nature #nordicnature #scandinaviannature #lovenature #naturelover #canonnature #canonnaturephotography #hunting #deerhunting #svenskjakt #jägarförbundet #sverigenatur #lateevening #jagd #jägermeister #naturkompaniet #fjällräven ...

Ett minne för livet 2.0. Bocken som jag sköt den 16:e augusti 2021 är nu monterad. Skölden är av marmor (Brännlyckemarmor) från markägaren som bryts bara ett stenkast från där jag sköt bocken. Lite nördigt men som sagt ett minne för livet. #bockjakt2021 #brännlyckemarmor #svenskjakt #husqvarna1640 #normaoryx ...

Kronhjort i mosskanten

#kronhjort #reddeer #stag #halleberg #hunneberg #jakt #svenskjakt #jaktjournalen #klövilt #kronvilt #ttelaläsarbild #nature #naturephotography #natur #visittv #reddeerphotographer #wildlife
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay