onsdag 22 januari

Jakt & prylar

Publicerad 13 mars 2018 - 11:02

Skjutstöden som används vid PRS-skytte kan förväntas dyka upp i andra skyttesammanhang och kanske även på jakt ibland. Det här stöder från Ulfhednar är tänkt att använda i sammanhang som liknar skott över jakttornskanter eller från en sten. Foto: Ulf Lindroth

Skjutstöden som används vid PRS-skytte kan förväntas dyka upp i andra skyttesammanhang och kanske även på jakt ibland. Det här stöder från Ulfhednar är tänkt att använda i sammanhang som liknar skott över jakttornskanter eller från en sten. Foto: Ulf Lindroth

IWA – mer än optik och vapen

Årets IWA-mässa är just avslutad. Det tar tid att få överblick över mässan och att kolla de största nyheterna, som i regel handlar om optik eller vapen. Den sista dagens fynd var kanske inte lika spektakulära, men nog så praktiska.

Den svenska tillverkaren Spuhr är en internationell gigant när man talar om verkligt stabila kikarfästen, främst men inte enbart för militära vapen. I år lanserar Spuhr ringar som passar Blasers sadelmontage och medger montering av tillbehör antingen ovanpå eller på sidan av kikarsiktet, beroende på hur du fäster ringarna. Motsvarande ringar erbjuds också för Sako och Tikka, då tillsammans med fästen som passar respektive vapen.

 

Möjligheten att fästa tillbehör är en av flera fördelar med nya ringar och fästen från Spuhr till Blaser, Tikka och Sako.

Möjligheten att fästa tillbehör är en av flera fördelar med nya ringar och fästen från Spuhr till Blaser, Tikka och Sako.

Det finns flera finesser med fästena, inte minst ett system för att få absolut vågräta kikarmontage. Ringarna kommer också i snart sagt alla dimensioner. Följ upp det här tipset om du söker ett verkligt kvalitetsmontage.

 

Ulfhednars överdrag för ljuddämpare rekommenderas för ett tiotal skott i följd. Därefter mår både dämpare och skydd bra av att få svalna. Men det kan ändå försena mirageproblemet en hel del. Foto: Ulf Lindroth

Ulfhednars överdrag för ljuddämpare rekommenderas för ett tiotal skott i följd. Därefter mår både dämpare och skydd bra av att få svalna. Men det kan ändå försena mirageproblemet en hel del. Foto: Ulf Lindroth

Norska Ulfhednar tillverkar utrustning för skyttesport och erbjuder bland annat ett ljuddämparöverdrag i Kevlar som fördröjer mirageproblemet och skyddar mot ljud. De har också fina skjutstöd för den växande skyttegrenen PRS (Precision Rifle Series) som vi ser allt mer av i Sverige och som kan utveckla även jägare ifråga om både skytteteknik och hjälpmedel.

 

Tyska KWF har gett gott betyg åt Pinewoods nya hundväst, som trots låg vikt är ensam om att ha klarat deras stick- och skärprov.

Svenska Pinewood visade upp flera nyheter, däribland en skyddsväst för hund som är den enda hittills som godkänts av KWF, en tysk organisation som testar skogsbruks- och skogsrelaterade produkter. Testet gäller skydd mot stick- och skärskador och slitstyrka. Västen väger bara runt sju hekto och är mjuk och följsam.

Pinewoods nya kamouflagemönster.

Pinewood visade även ett nytt kamouflagemönster i naturliga skogsnyanser och utan de vid det här laget ganska uttjatade grenmönstren eller halvmilitära digitala inslagen. Det gav intryck av att kunna vara effektivt och nästan lite propert, om uttrycket tillåts i sammanhanget.

Trenden med utbytesstockar som kan anpassas lätt till skytten fortsätter. Isländska Krossdal är ett snyggt utfört alternativ.

Trenden med utbytesstockar som kan anpassas lätt till skytten fortsätter. Isländska Krossdal är ett snyggt utfört alternativ.

Från Island kommer Krossdal, som just lanserar sin första produkt. Det är en utbytesstock till Tikka T3 som gjorts i laminat i två färger – den detaljen är enbart estetisk – men också erbjuder ställbar kolvlängd och kolvkamshöjd. På kolvens undersida finns en utfällbar monopod för lugna precisionsskott och förstocken kan göras bred och platt för att passa på ett bänkskyttestöd enbart genom att fästa ytterligare ett stycke laminat med magneter.

När man inte vill kapa pipan utan hellre köper ett längre vapenfodral är en 60 tums dragbag från brittiska AIM ett alternativ.

60 tums dragbag från brittiska AIM.

Och för oss som inte gillar att kapa piporna på riktigt alla vapen som ska förses med ljuddämpare bjöd mässan en annan trevlig produkt. Jag är inte helt säker på att det är en nyhet, men tar med den ändå. Ett rejält vapenfodral, eller dragbag som just den här typen kallas, med ett väl tilltaget innermått på 60 tum. Det är en lättnad för vänner av fullängdspipor, men måste i nuläget beställas direkt från brittiska AIM. Samtidigt får jag erkänna att mitt sökande över hela mässan efter en koffert med samma innermått misslyckades i år igen.

 

Hobbytrenden med stängda spetsar på matchkulorna tar steget in i finrummet när Sierra börjar erbjuda det på flera av sina produkter.

Hobbytrenden med stängda spetsar på matchkulorna tar steget in i finrummet när Sierra börjar erbjuda det på flera av sina produkter.

Slutligen en godbit för toppfågeljägaren. Flera bekanta har börjat ”stänga” spetsarna på sina matchkulor genom att pressa ihop dem med hjälp av borrflugor eller liknande. Det förbättrar den ballistiska koefficienten något, men gör framför allt kulorna mindre benägna att expandera för snabbt eller för mycket i fågel. Sierra har nu börjat göra detta själva på flera av sina matchkulor. Deras skäl är ballistiken, men det bör hjälpa även i fågel. För oss som har begränsat med tid är detta rätt intressant.

Naturligtvis är detta bara ett litet smakprov av allt som visades på IWA. Mycket mer kommer att presenteras på utrustningssidan i kommande nummer av Svensk Jakt, för att inte tala om i tester och provskjutningar.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Finns en å annan tjurig galt där ute nu, så var rädda om er själva och hundarna nu på slutet!
Har du inte gått vård kurs Vård i det vilda så gör det, kan göra skillnad mellan liv och död om olyckan är framme!
Skitjakt på er!
.
.
.
#vårdidetvilda #hlr #räddaliv #jakt #svenskjakt #drevjakt #jakthundar #löshundsjakt
...

-
🇸🇪 Sugen på en ny film om toppfågeljakt? Oroa dig inte, den är snart redo! Under tiden kan du gå in och kika på våra övriga jaktfilmer på Youtube 👌👏 link i bio!
-
🇬🇧 Are you longing for a new bird hunting movie? it's ready soon! keep your eyes open. in the meantime, you can check out our other Youtube movies 👌👏 link in Bio!
-
-
-
-
-
-
-
#jakt #jakt2020 #toppjakt #toppjakt2020 #toppfågeljakt #fågeljakt #hunt #hunting #hunter #birdhunter #birdhunting #jaktfilm #jaktfilm2019 #tjäder #tjädertupp #capercaillie #nature #natur #orre #fågel #jägare #svenskjakt #blackgrouse
...

Även om vi kom hem sent igår fanns känslan där att man borde sitta en stund och passa på åteln. Känslan var rätt, säsongen största räv kom fram.
.
.
.
#rävjakt #foxhunting #revejakt #kettujahti #vakjakt #svenskjakt #nordichunter #happyhunter #jaktliv #jaktbilder #kahles #lapua #jakt #jagt #jagd #hunting #vildmark #vildmarken #fritidvildmark #viltförvaltning #viltvård #jaktlycka #trapper #trapperlife #urskogens #nurmajärvijaktochfiskecamp
...

Det är inte alltid så lätt att komma upp i tornet med all ”livsnödvändig” packning som man har med sig ut på jakt. Ibland får man klättra upp och ner ett par gånger för att få upp all sin skit. 😂

Vad är din mest onödiga bra-att-ha-pryl när ni är ute på pass? .
.
.
.
.
#jakt #jakttorn #passkytt #sittapåpass #klättra #klättraitorn #jaktfoto #jägare #passkyttar #packning #surviverkit #skitviktigt #braattha #prylartillförbannelse #prylar #bössa #jaktvapen #stenmur #svenskjakt #jaga
...

Man får alltid med sig något från skogen. Det är inte alltid man kommer hem med ett fält vilt. Men minnen, upplevelser och erfarenheter följer med. I söndags fick jag med mig två blåmärken 😣 Jag drog på arslet i ett isigt dike. Och ni vet när man ser sig omkring att ingen såg vurpan. Den här gången gjorde nån det. Tre rådjur beskådade hela spektaklet. Jag tror dom skrattade åt mig när dom studsade in i skogen. Men den bjuder jag på 😊
.
.
.
#jakt #jägare #nordichunter #blasersweden #blaserr8 #teamblaser #blaserkkc #sunset #oxota #chasse #wilderness #alltomjaktochvapen #älgjakt #passionforhunting #huntingday #forest #huntingphoto #nature #huntinginsweden #vildmarken #jaktbilder #svenskjakt #waidmannsheil #jagt #jagd #myzeissoptics #trijicon #TrijiconHunt #hunting #huntinglife
...

Lafayette Smart 155:a har snabbt blivit en väldigt omtyckt jaktradio bland jägarna. Enkla menyer, inbyggd manual, lätt att ställa in pilotton ärbara några av alla Smarta funktioner.⁠
👌🏻⁠
#jakrärsmart⁠


Bild redneckholidaysinc⁠
#lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #svenskjakt #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktutrustning #jaktprylar #lafayette #jakt #jaktenkanbörja #släpphundarna #drevjakt
...

Grymt rolig jakt på vildsvin och hjort med esselinhunting #jakt #jagd #svenskjakt #värmland #nature #hunting #hunter #kaliber #308 #vildmark #garmin #jaktia #norma #outdoors #jäger #vildsvin #vakjakt #dinjaktbild #instahunt #wildchips #älgjakt #älghund #beagle #valp #nofilter #beaglevalp #tikka #pavaramarker ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay