torsdag 28 mars

Jakt & prylar

När träningen och jägarexamensproven är över kommer den svåra frågan om vilka vapen man ska köpa. Det är inte nödvändigt att gå på det dyraste direkt. Foto: Ulf Lindroth

Experternas tips om valen av de första jaktvapnen

Premium

Många blivande jägare oroar sig för kostnaden för de första vapnen. Men två saker är viktiga att ­komma ihåg: dina första vapen behöver ingen special­prestanda. Och du måste inte köpa vapen för livet.

En gammal mauser m96 var min egen första studsare. Den hängde med i åtskilliga år och på många jakter.

Kanske står du inför problemet just nu, men annars minns du nog det väl. En ung nybliven jägare har som regel ingen tjock plånbok, men behöver i de flesta fall både ett hagelgevär och en studsare i klass 1 med kikarsikte.

Budget och behov måste balanseras. Eftersom budgeten kan vara tämligen liten är frågan hur behovet ser ut. Måste man investera tungt för att kunna visa sig i skogen?

 

Kapad flaggsäkring

Själv jagade jag i flera år med en gammal ombyggd mauser m96 i 6,5×55. Den var lång, tung och hade fortfarande flaggsäkring, något kapad för att kunna fällas under ett namnlöst 4x kikarsikte. Senare lät jag kapa pipan något, monterade en sidosäkring och en Pecar 3-7x.

Visst krånglade det några gånger. Det hände att en skruv lossade eller att förstocken klämde mot pipan i fuktig väderlek. Vapnet var verkligen inte väl anpassat till mig. Men åren med mausern gav mycket jakt, trots en mager studentbudget.

Jag hade dessutom en Tikka m70, en kombibock i kaliber 12/.222 Remington. Därutöver lånade jag pappas side-by-side i kaliber 12 tills jag några år senare fick en Baikalbock i julklapp.

Visst hade mycket varit enklare om jag haft pengar till en lite bättre vapengarderob, men det hade jag inte. I dag är jag glad att jag prioriterade tid i jaktskogen framför nya prylar. De har jag ändå hunnit skaffa senare.

 

Rasmus Boström började enkelt och tycker inte att det var något som hindrade honom. Som många andra har han uppgrad­erat vapengarderoben med tiden.

Fler med enkel utrustning

Jag har varit nyfiken på vad andra började jaga med. Rasmus Boström från Älvdalen är en välkänd rovdjursjägare, men som ung jagade han mycket rådjur och fågel. Det visar sig att även han började med en enkel utrustning.

– I ganska många år jagade jag med en gammal 96:a, berättar han. De första åren hade jag öppna riktmedel. Det funkade det också.

De gamla militära m96:orna gav några generationer jägare ett billigt startalternativ. Här Rasmus Boström med sin.

Med tiden försåg Rasmus 96:an med ett Timney-tryck med sidosäkring och monterade en Leupold 4-12x. Pipan var fortfarande 74 centimeter lång, slutstycksgången inget vidare och vapnet passade egentligen inte särskilt bra.

– Jag har ändå inget minne av att det begränsade mig, säger han. Jag skulle fortfarande säga att jag inte hade lyckats fälla något mer om jag haft en bättre bössa. Det viktiga är att den skjuter bra. Och jag vill ha ett kikarsikte jag kan lita på.

Förutom studsaren hade Rasmus en drilling han fick begagnad av sin far då han fyllde 18 och ett hagelgevär side-by-side med kortade pipor som mest användes för grytjakt.

– Jag minns inte märket på hagelbössan, säger han. Men jag träffade det mesta med den. Och den var billig.

 

Leif Fredriksson brukar rekommendera nyblivna jägare att skjuta hagel och satsa på en enkel begagnad studsare, gärna en Carl Gustaf. Han började med en CG 3000, en mauser m96 och en Aya side-by-side.

Leif Fredriksson, Björkvik, tillhör landets mest erfarna vildsvinsjägare. Han började sin jaktliga bana med sin pappas hagelgevär och lade en grund till kulskyttet med flitigt luftgevärsskytte. Som 18-åring skaffade han en enkel, men funktionell vapengarderob.

– Jag köpte faktiskt en ny studsare, en CG 3000 i .308. Jag satte en Leupold på den, tror det var 2-8x. I samma veva köpte jag en ombyggd mauser med Timney-tryck.

Den första egna hagelbössan jobbade Leif sig till i en sportaffär som även sålde vapen. Det var en Aya med en prislapp på 4.000 kronor.

– Jag jobbade alla lov och andra tillfällen från åttonde klass för att få råd med den. Jag sköt mina första vildsvin med den och slug, så den är värdefull.

 

Börja med begagnat

Leif Fredriksson brukar rekommendera en begagnad Carl Gustaf som första studsare. Det är ett bra och enkelt alternativ. Men han brukar säga åt nya jägare att börja med hagelskytte.

– Alla pratar bara kula i dag, säger han. Men det skytte vi har här nu bygger på hagelskyttet.

Sensmoralen är att nybörjaren inte ska misströsta. Under de första jaktåren ska man träna på att skaffa sig bra skottlägen och förvalta dem väl, inte på att utnyttja avancerad utrustning.

 

Skjut när skottet är lätt

Konsten är att behärska nerverna, läsa viltet och skjuta när skottet blir lätt. Att börja med enkla vapen kommer alltså inte att hindra dig från att bli en verkligt duktig jägare. Det kan till och med vara tvärtom.

Senare kanske du väljer att betala extra för olika egenskaper och prestanda. Men det är inte säkert. Det behöver i så fall inte betyda att du inte tar jakten på allvar. Eller med Rasmus Boströms ord:

– Den där gamla 96:an lärde mig att inte titta snett åt folk som kommer med enkla vapen.

 

Det finns få bättre verktyg än luftgevär då skyttegrunderna ska läggas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay