lördag 17 augusti

Publicerad 21 oktober 2013 - 16:35

EU vill se skärpta vapenlagar

Det blir flera inskränkningar för Europas laglydiga vapenägare om EU-kommissionär Cecilia Malmström får som hon vill. Foto: Mattias Lilja

EU-kommissionär Cecilia Malmström vill se fler inskränkningar för Europas laglydiga vapenägare. I ett så kallat meddelande som blev känt på måndagen föreslås en rad åtgärder som riktas direkt mot det legala vapeninnehavet.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Som Svensk Jakt tidigare berättat vill EU-kommissionen försvåra tillvaron för Europas jägare och sportskyttar. I ett så kallat meddelande, som närmast kan beskrivas som ett slags diskussionsunderlag för politikerna i Europaparlamentet, listas en rad åtgärder som man menar ska bidra till att minska vapenvåldet.

Cecilia Malmström.Cecilia Malmström sammanfattar sina idéer angående Europas vapenlagstiftning i en debattartikel i Svenska Dagbladet. I den får åtgärder som slår mot legala vapenägare störst utrymme. Inriktningen är klar redan i artikelns inledning.

”Ofta är USA:s vapendebatt mer synlig när vi snarare borde rikta blickarna hemåt. Det finns tillräckligt att göra på hemmaplan för att förhindra att pistoler, gevär och automatvapen kommer i brottslingars händer”, skriver Cecilia Malmström.

Många invändningar
Artikeln handlar till största delen om hur vapenlagarna i Europa kan skärpas och harmoniseras. Det gäller förvaring, vilka vapen som ska vara tillåtna för civilt bruk, vem som får inneha vapen och vem som får sälja vapen, med mera.

I artikeln tillbakavisar Cecilia Malmström däremot tidigare uppgifter (i Svensk Jakt) om att EU-kommissionen förespråkar ett förbud mot alla halvautomatiska vapen.
Diskussionen om hur man ska stoppa den illegala vapenhanteringen, till exempel att hindra vapen från stora vapendepåer i Östeuropa att nå brottslingar i Västeuropa, får förvånansvärt litet utrymme.

Och kritiken mot EU-kommissionens förslag och diskussionsunderlag har inte låtit vänta på sig.

Svenska Dagbladets kommentatorfält är fyllt av invändningar, med det bärande argumentet att det inte är legala vapen utan insmugglade illegala vapen som är det verkliga problemet, och att kommissionen borde lägga sina ansträngningar på att stoppa den hanteringen.

Kritik mot statistik
Mer namnkunniga vapendebattörer har också reagerat. Bland annat har Erik Lakomaa vid Handelshögskolan i Stockholm, som undersökt hur vanligt det är att vapen stjäls från svenska hushåll, synpunkter på hur Cecilia Malmström använder tillgänglig statistik i sin debattartikel.

– Cecilia Malmström skriver att vapenstölder från svenska bostäder har minskat, men att de fortfarande ligger på cirka 140 anmälda stölder per år. Det senaste åren det finns statistik över är 2010 då det tillgreps vapen vid 87 tillfällen. Siffran Malmström redovisar är med andra ord 60 procent högre än faktiskt antal stölder, säger Erik Lakomaa i ett mejl till Svensk Jakts redaktion.

Han är också kritisk till hur EU-kommissionären beskriver hur legala vapen använt i samband med dödligt våld i Sverige under 00-talet. I debattartikeln i SvD hävdar Cecilia Malmström att det skett i ett till tre fall årligen.

– Den faktiska siffran är 13 fall med legala skjutvapen under hela perioden 2000-2010. Det ger i genomsnitt 1,3 fall per år (Hagelin 2012). Ett till tre fall årligen låter ju dock mer än 1,3 fall årligen, konstaterar Erik Lakomaa lakoniskt.

Svenska Jägareförbundet och Svenska Sportskytteförbundet har också synpunkter på kommissionens meddelande. Mer om det kan ni läsa här:

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Vapen till salu på Annonstorget

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay