Genom att utnyttja två tornkanter intill ett hörn skapar skytten en mycket stadigare ställning vilket ger ett säkrare skott. Foto: Ulf Lindroth

Genom att utnyttja två tornkanter intill ett hörn skapar skytten en mycket stadigare ställning vilket ger ett säkrare skott. Foto: Ulf Lindroth

Bli en bättre passkytt – så tar du stöd på passet

Premium

Bortsett från en inskjuten studsare och sunt förnuft är det få saker som bidrar mer till ett säkert skott än ett stabilt skjutstöd.
Så här blir du jaktlagets klippa.

För passkytten kan ett bra stöd vara skillnaden mellan att inte alls kunna utnyttja en skottchans och att kunna placera ett säkert skott hur enkelt som helst. I regel krävs inget extremt stöd för att träffa ett klövvilt i lungorna, utan bara några ögonblick med god stadga. Det viktigaste är att stödet finns där när det behövs och att det inte kräver några yviga rörelser.

Därför bortser vi helt från liggande skytte den här gången. I stället går vi igenom några möjligheter att effektivt stabilisera skyttet i sittande och stående ställning.

 

Fyra viktiga punkter

Skjutstöd kan köpas, men de finns också gratis i terrängen. I ett välbyggt jakttorn är det dessutom enkelt att ta stöd för en sittande skytt. Oavsett vilket av alternativen man väljer bör man ha tränat skytte med det stödet.

En enkel grundregel är att stöd kan improviseras, men att ju fler punkter som stadgar vapen eller skytt, desto bättre blir resultatet. Man kan också helt enkelt ställa fyra krav på stödet.

Det första är att stödet inte kommer att snärta vapnet i någon riktning på grund av pipsvängningarna. I praktiken innebär det här att du aldrig ska ta stöd direkt mot pipan och att du aldrig ska vila vapnet direkt mot ett hårt föremål.

Oavsett om du utnyttjar en sten, en tornkant eller en trädstam ska du alltid ta stöd mot förstocken, aldrig pipan. Och det måste alltid finnas något som dämpar vibrationerna under det första korta ögonblicket av rekylen, medan kulan är kvar i pipan. Det kan vara en handske mellan förstock och tornkant, men i nio fall av tio är det fingrarna på den främre handen.

 

Vinglar inte i sidled

Det andra kravet är att stödet hindrar vapnet att vingla i sidled. Det tredje att det hindrar skytten från att gunga i skjutriktningen. I praktik-en är det de här två faktorerna som blir bättre ju fler punkter du lyckas förankra.

Det fjärde kravet är att stödet är sådant att du fortfarande får en bra rekylupptagning. God axelkontakt som hindrar en överdriven rekyl-rörelse och eventuellt ett kikarsikte i ögonbrynet samt ett grepp om vapnet som gör att du inte får ett ovanligt snabbt uppslag i rekylen. För vad du än fått lära dig så börjar vapnet röra sig medan kulan är kvar i loppet. En ovanlig rekylupptagning kan därför ge ett ovanligt träffläge.

De här fyra punkterna – vibrationsdämpning, stöd i sidled, stöd i skjutriktningen samt rekylupptagning – känner en van skytt i kroppen när skjutställningen intas. Träning är nyckeln, så tipsen du får här kan du med fördel ta med till skjutbanan först.

 

Sittande skott från marken.

Foto: Ulf Lindroth

Sittande skott från marken

Vid allt sittande skytte bör du försöka vila armbågarna på knäna. Armbåge mot knäskål blir ostadigt, så sök kontakt med ben mot muskel. En bipod, antingen lös eller vapenmonterad men absolut med ganska lättrörliga ben, rekommenderas starkt.

Använder du bipod kan du vinna på att dra vapnet mot dig med den främre handen, men i vissa lägen blir ställningen stadigare med den handen under kolvtån. Experimentera och träna.

Sitter du intill en trädstam kan du luta en arm mot stammen och neutralisera en hel del vingel på så sätt. Vapnet behöver inte nödvändigtvis vila mot stammen. Skjuter du ett vapen med lite rekyl kan du söka extra stadga genom att luta ryggen mot en stam eller en sten och skjuta lätt bakåtlutad.

 

Sittande skott från torn

En monopod som används ­under kolven kan bidra till extra stadiga skott från torn. Undvik bara att slamra.

En monopod som används ­under kolven kan bidra till extra stadiga skott från torn. Undvik bara att slamra. Foto: Ulf Lindroth

Jakttorn med skjutkäpp: Vill du skjuta ett lugnt skott med särskilt hög precision kan du använda en enbent skjutkäpp med gummiklyka som stöd under kolven. Det ger utmärkt stadga i skjutriktningen. Skjutarmen över tornkanten låser i sidled.

 

Sittande skott från stolryggsäck: Når du inte knäna med armbågarna får du dålig stadga, även om du har hjälp av skjutkäpp eller benstöd. En flexibel vapenmonterad bipod kan ge god hjälp, men räkna med en mer framåtlutad skjutställning än normalt.

Armbågarna ska ända ner till knäna och den främre armens hand kan med fördel användas för att ge kolven stöd i stället för att hålla förstocken.

 

Sittande med säcken som stöd: Det är frestande att sätta sig bakom stolryggsäcken och vila vapnet på den, men den har fel höjd och stadgan blir i regel usel. Vik i stället ihop pallen och ställ säcken intill din högra sida.

Låt den bli ett stöd mellan mark och armhåla och luta dig lätt mot den. Ta därefter stöd med armbågarna på knäna. Ryggsäcken bidrar nu till att minska det annars besvärande vinglet i skjutriktningen.

 

Stående skott

Du kan ta stöd på båda sidor en trädstam. Med något ­finger mellan förstock och stam blir vibrations­dämpningen god. Luta dig en smula mot trädstammen, det minskar vinglet i skjutriktningen. Står du en aning bredbent minskar det vinglet i sidled.

Du kan ta stöd på båda sidor en trädstam. Med något ­finger mellan förstock och stam blir vibrations­dämpningen god. Luta dig en smula mot trädstammen, det minskar vinglet i skjutriktningen. Står du en aning bredbent minskar det vinglet i sidled.

Över monopod: En teleskopisk monopod med en gummiklyka underlättar stående skott på måttliga avstånd, även om det inte ger extremt stabilt stöd. Håll klykan mot förstocken med främre handens fingrar. Stöd käppen intill hålfoten på din bakre fot, då kan du följa ett rörligt vilt i väntan på att det ska stanna.

När du skjuter med monopod, bipod eller en eventuell tripod kan skjutarmen lutad mot en trädstam eller vägg ge kraftigt förbättrad stadga. Använd fantasin när du tränar och prova olika kombinationer av skjutstöd och stöd i terrängen.

 

Över bipod: Ett enkelt tvåbensstöd, löst eller vapenmonterat, ger viss hjälp men ingen överdriven stadga i skjutriktningen. Om stödet vinklas mot skytten och möts av en lätt press framåt kan det bli stadigare, men den moderna vidareutvecklingen av typ viperflex är helt överlägsen i stadga. Se till att ställa in höjden rätt i förväg och träna med stödet, sådana stöd tillhör de saker som känns mycket klumpiga i början, men blir favoriter när du vant dig.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay