söndag 26 maj

Jakt & prylar

R8 X kommer med ett löstagbart polymermagasin som rymmer tio patroner. Testexemplarets magasin behövde en viss inkörning innan alla tio gick i.

R8 Ultimate X kommer med ett löstagbart polymermagasin som rymmer tio patroner. Testexemplarets magasin behövde en viss inkörning innan alla tio gick i. Foto: Ulf Lindroth

Blaser R8 Ultimate X – klassiker med utökad kapacitet

PremiumTV

Blaser R8 behöver knappast någon presentation, men denna etablerade rakrepeter har kommit i en version där magasinet är löstagbart och inte sitter ihop med avtryckaren. Det nya magasinet är dessutom större.

Ulf Lindroth om Blaser R8 Ultimate X.

 

Blaser R8 Ultimate X är en något förlängd R8, där avtryckarenheten i praktiken flyttats bakåt för att ge plats för ett separat tioskottsmagasin.

Vanliga R8-pipor och sadelmontage passar, men eftersom pipan flyttats bort från skytten kommer inte alla sikten att kunna monteras med rätt ögonavstånd på ett standardfäste.

K95 – nätt och robust studsare från Blaser

Vid repetering får slutstyckshandtaget hämtas lite längre fram i förhållande till avtryckare och pistolgrepp. Ingen avgörande skillnad, den stora nyheten är magasinet.

 

Blaser R8 Ultimate X med matchpipa, gängad M18x1.

Blaser R8 Ultimate X med matchpipa, gängad M18x1. Foto: Ulf Lindroth

Magasinet på Blaser R8 Ultimate X är separat från avtryckaren. Det är gjort i polymer och kan fyllas på både löst och på plats i vapnet. Det låser effektivt i vapnet och lossas genom att tangenter på båda sidor kläms åt, så det lossnar knappast av misstag.

Svårhanterat till en början

Inledningsvis var det svårt att ladda med mer än åtta patroner. Någon repetering missades också för att en patron ställts sig snett. Efter lite mer användning gick det att ladda nio och till sist tio patroner. I det skedet lade de sig också rätt. Troligen var det en del handhavande och en del inkörning bakom förbättringen.

Det ska sägas att när magasinet var fullt gick det lite trögt att hämta upp nästa patron. Med färre patroner i magasinet flöt repeteringen däremot fint.

Kaliberguiden: Tio studsarkalibrar för jakt

Precisionen var anmärkningsvärt bra med de första två patrontyper vi sköt. Den tredje illustrerade ofrivilligt ett modernt problem – kombinationen av en relativt långsam räffelstigning (Blaser använder 1:8,66” i 6,5-piporna) och en lång kopparkula.

Vi lastar inte detta verkligt välskjutande vapen för det. Det är just därför vi väntar otåligt på Naturvårdsverkets beslut om lättare blyfria kulor i klass 1.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay