måndag 21 september

Jakt & prylar

Publicerad 28 mars 2020 - 13:24

Svensk Jakt har testat åtta damkängor. Saknas på bilden gör Chiruca Dogo Boa GTX. Foto: Anja Kjellsson

Svensk Jakt testar jaktkängor för kvinnor

Premium

Antalet kvinnor som jagar ökar och till viss del växer ­också utbudet av utrustning som är anpassad till ­kvinnor. Svensk Jakt har testat åtta jaktkängor, varav fyra finns i dammodell och fyra finns i unisexmodell.

Det är förstås skillnad på kvinnors och mäns fötter. Kvinnor är generellt smalare i framfoten och har oftare ett smalare hälben, vilket gör att en känga i dammodell har ett smalare hälparti.

Men olika individers fötter skiljer sig också rätt mycket åt. De kvinnor som har något bredare fötter kan många gånger ha kängor som bara finns i unisexmodeller, så länge de finns i tillräckligt små storlekar. Många kängor i unisexmodeller börjar dock ofta på storlek 38–39.

Vilka som är de bästa kängorna handlar mycket om smak och om formen och storleken på fötterna. Kängorna i testet höll en hög och rätt jämn nivå.

 

Höga och låga kängor

Låga kängor kan fungera bra i lätt och torr terräng, eller om man är passkytt och bara har en kort bit att gå till passet. Låga kängor kan dock aldrig ersätta stödet som foten och fotleden får i en känga med högt skaft.

Under de första delarna av till exempel skogsfågeljakten i norra Sverige, består jaktmarkerna till stora delar av myrland, med mer eller mindre vatten. Då fungerar helt enkelt inte låga kängor när vattnet många gånger når över vristerna.

 

Två par kängor

Att ha två par kängor kan vara en lösning. Dels hinner kängorna torka mellan användningarna – och så slits kängorna mindre. För det är bara att konstatera; kängor blir fuktiga. Om inte utifrån, av vatten, så inifrån av fotsvett.

Webb-TV: Så knyter du kängorna på bästa sätt

Bra kängor ska ge ordentligt stöd åt foten, vara bekväma och tåla mycket vatten. När man går långt under jakterna är yttersulornas kvalitet grundläggande. Det är också viktigt att komma ihåg att även mellan- och innersulor är av stor betydelse för att inte få ont i fötterna.

Det är bara att önska att utbudet fortsätter öka, så det blir ännu fler olika jaktkängor, i dammodeller, med höga skaft. En känga i damläst har helt enkelt större sannolikhet att passa bra på foten för de flesta kvinnor.

 

Bra kombination

I testet såg vi också exempel på konsekvenser om man har höga fotvalv. Då kan det bli trångt att sätta på sig kängorna (Chiruca), eller så kan det skapa tryck över fotvalvet (Lundhags Mira light).

Det är också skillnad på hur långt ner på kängan som snörningen går. Till exempel Crispi har två rader extra hyskor på plösen jämfört med Lundhags som har cellgummi längst ner. Det får betydelse för passformen och hur hårt man kan snöra kängorna.

Svensk Jakt testar jaktställ för kvinnor

En bra kombination är ett par polstrade kängor med membran, som är sköna direkt vid första användningen. Sedan kan man ha ett par långlivade skalkängor som kanske kräver mer användning innan de formar sig efter fötterna. Vissa kängor kan även sulas om (Lundhags, Meindl), vilket är en stor ekonomisk vinning.

 

Glöm inte gaiters

Ett tillägg till kängorna som förstärker funktionen, särskilt på lägre kängor, är så kallade snölås eller gaiters. De kan användas under hela jaktsäsongen, inte bara under vintern. De skyddar byxbenen och kängorna mot till exempel skarpa kvistar. De förhindrar också till viss del blötan på underbenet när det regnar eller om man går på en myr.

 

Hela testet

Klicka här för att ladda hem poängsättningen i testet som pdf.

Hela testet hittar du i Svensk Jakts nr 4 år 2020. Givetvis finns det även i Svensk Jakts e-tidning.

 

Anja Kjellsson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

En flåbock är ett suveränt redskap som borde ha en lika självklar plats i slaktboden som vinschen eller mörningstimern. Se på svenskjakt.se hur du enkelt skruvar ihop en på en timme.
#flåbock
#redskapsboden
#svenskjakt
#gördetsjälv
#slaktbod
#jakt
...

Svara rätt på en fråga – och du kan vinna ett belyst kikarsikte från Hawke!
Två lyckliga vinnare får varsitt kikarsikte.
Du som loggat in på Svenskjakt.se kan vara med och tävla.

Här tävlar du: https://svenskjakt.se/start/nyhet/tavling-tva-vinner-belysta-kikarsikten/

Lycka till!

#tävling
#svenskjakt
#hawke
#kikarsikte
#vinn
...

Äntligen älgjakt! Hur har din premiärdag varit?
Foto: Kjell-Erik Moseid
.
.
.
.
.
.
#älgjakt2020 #sverigesjakttidning #svenskjakt #premiär #strålandetider
...

Vad vore jakten utan våra bästa vänner? Idag är det hundens dag och det tycker vi förtjänar att uppmärksammas.
Foto: Kjell-Erik Moseid
.
.
.
.
.
.
.
#sverigesjakttidning #svenskjakt #människansbästavän #jakthund #hundensdag #hund
...

Kul att få in bilder på era kreationer som inspirerats av Redskapsboden eller andra tips från oss här på Svensk Jakt. Här ett lyckat okstycke inskickat av Klas. Tackar för det. Tagga oss gärna så vi får ta del av era alster.

Vill ni göra ett eget okstycke så gå in på svenskjakt.se eller läs instruktionerna i Svensk Jakt nr. 8.
#okstycke
#bockjakt
#redskapsboden
#svenskjakt
...

Idag är det premiär för jakt på skogsfågel och ripa. Ge oss gärna en ögonblicksbild av hur fågeltillgången ser ut att vara där du jagar.
Foto: Olle Olsson
.
.
.
.
.
.
.#sverigesjakttidning #svenskjakt #skogsfågeljakt #tjäder #orre #ripa #ripjakt #härligatider
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay