Vi testar fem handskar för vinterns jakter. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar vinterhandskar för jakt

Premium

När vinterkylan slår till behövs det rejäla kläder och inte minst varma handskar. Vi har testat några jakthandskar som kan svara mot det behovet. För att vara tänkta för samma användningsområde är de ganska olika varandra.

När det här testet planerades var tanken att testa jakthandskar specifikt för de allra kallaste jaktdagarna. Alltså inte ett pass i några minusgrader och snålblåst, utan dagarna med 20 eller 30 minusgrader. Det var alltså ett krav att handskarna verkligen skulle vara varma. De fick dessutom gärna ha någon anpassning för snabbt och enkelt skytte. Den kombinationen är inte överdrivet vanlig.

Tio termosar i hett test

Det finns åtskilliga tumhandskar med en öppning där fingrarna kan stickas ut, men de flesta är i praktiken konstruerade som fingerhandskar med en huva över fingrarna. På grund av fingervantars stora begränsningar i sträng kyla tog vi inte med några sådana handskar. När vintervädret är på gränsen till för kallt är det viktigt att kunna värma fingrarna mot varandra inne i handsken.

Öppning för fingrarna

Tre av de testade handskarna har någon form av öppning för fingrarna inuti hand-greppet. Det är i grunden en bra lösning, även om greppet om pistolgreppet kan bli lite klumpigt. Vill man minimera exponeringen för kyla är det ändå praktiskt att bara behöva sticka ut ett finger. Nackdelen kan vara att det ibland kommer in snö. Med det i åtanke spelar det roll hur öppningen utformats.

Svensk Jakt testar jaktkängor för kvinnor

Två handskar var rena tumvantar. En av dem och en av de tidigare nämnda har handledsrem, så att handsken kan skakas av skjuthanden utan att falla ner i snön. Det fungerar, beroende på jaktform och situation.

Till flera av handskarna levererades även tunna fingervantar att ha inuti den stora handsken. Det har både för- och nackdelar. När kölden är så sträng att det är svårt att få upp värmen i händerna är fingervantarna till nackdel. Det är svårare att få i gång händernas cirkulation och få upp värmen med dem på. Men när händerna väl är varma kan fingervantarna vara till fördel, eftersom de skyddar en hand som tas ut för att greppa vapnet eller utföra andra arbeten.

Tunna tumvantar

Den som är verksam i riktig kyla kan ändå med fördel byta ut fingerhandskarna mot tunna tumvantar, helst med hål för pekfingret. Då blir det lättare att hålla värmen och det går i princip lika bra att dra ut handen med den tunnare vanten på och skjuta med en skyddad hand.

Svensk Jakt testar stormtändare

Under de allra kallaste dagarna kan det vara en god idé att komplettera handskarna med handvärmare. Även om det är så kallt att det gör ont att ta ut händerna går det fort att värma upp dem igen då de är tillbaka i handskarna. Det garanterar i princip att fingrarna inte förlorar kampen mot kylan. Se bara till att ha något extra par i ryggsäcken.

Testvinnare

Chevalier Adventure
Primaloft Mitten.

Testets vinnare och varmaste handske är Adventure Primaloft Mitten från Chevalier. Handsken är rejält utförd och med två alternativa skyttelösningar.

Den är så välisolerad att kombinationen med fingerhandske inuti känns ändamålsenlig. Fick ofta hänga i handremmen vid kikarspaning, fungerade bra som skyttehandske med öppet för fingrarna.

Varm nog för att fungera bra ihop med medföljande innerhandske, som därmed innebär ett plus vid hantering av kall vapenmetall.

Överväg dock att välja en storlek större än normalt.

Adventure Primaloft Mitten kostar 1.299 kronor och den fick 17 av totalt 18 poäng i vårt test.

Läs hela testet (pdf)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay