måndag 11 november

Jakt & prylar

Publicerad 31 januari 2019 - 09:17

Svensk Jakt testar stormtändare. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar stormtändare. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar stormtändare

Premium

Stormtändare är ett bättre alternativ till en vanlig tändare. Den blå lågan tänder inte bara en motsträvig brasa utan kan också smälta bort is i patronläget eller ge punktvärme för att tina upp frusen utrustning.
Men hur bra är de egentligen?

Så sattes poängen

Handgrepp. I idealfallet är tändaren lätt att tända med en hand och även lätt att hålla brinnande med en hand. Momentet kan ge 4 poäng.

Isolering. Ju längre man kan hålla tändaren brinnande utan att bränna sig på handen, desto högre poäng. Man ska även kunna tända tändaren igen direkt efter att den brunnit för maximal poäng. Momentet kan ge 4 poäng.

Effekt. Alla lågor har fotograferats mot mörk bakgrund med kamera på stativ och med samma inställningar i manuellt läge. Lågorna har bedömts utifrån färg och längd inställd på maximalt läge. Den klenaste lågan fick en poäng, en klen dubbellåga och en lite kraftigare enkellåga två poäng, en måttligt kraftig dubbellåga och en relativt kraftig enkellåga tre poäng och den klart kraftigaste enkellågan fyra poäng. Momentet kan ge 4 poäng.

Vind. Ett givet moment i test av stormtändare, kan tyckas. Men eftersom alla var ungefär lika påverkade av en vind kring åtta sekundmeter – tände och brann, men blåstes ut i vissa vinklar – har momentet inte redovisats. De var helt enkelt ungefär lika vindtåliga allihop.

Kyla. Tändarna har burits i en byxficka och använts under dagar med ner till några minusgrader och har med undantag för en modell fungerat bra. De har också ställts ut i minusgrader och testats kalla. I minus tre grader gav de fungerande tändarna svaga lågor, två fungerade inte. Momentet kan ge maximalt 4 poäng.

Fukt. Tändarna har under användning förvarats i en byxficka. De har fuktats av svett, kondens och fukt från regn och snö, varvid eventuella problem noterats. Hemma på kammaren sprayades tändarna med en blomspruta (”dimma”) och testades, därefter ställdes de i ett badrum med en varm dusch igång och testades efter en stund. Alla klarade detta. Till slut spolades vatten snabbt över munstycket.

Tre tände klanderfritt i alla situationer och tre behövde bara blåsas rena efter spolningen för att tända och sedan torka sig själva. Momentet kan ge maximalt 4 poäng.

Minuspoäng. Maximalt två minuspoäng kan utdelas för krånglande under praktisk användning.

Maximal poäng: 20.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay