onsdag 4 oktober

Jakt & prylar

Testet är enkelt, men vi kunde konstatera dels att de vanliga kulörtvättmedel som säljs i butik håller en hög och jämn nivå, dels att vissa skillnader ändå verkar finnas. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar tvättmedel

Premium

En jägare använder inte bara renodlad jaktutrustning. För ­underhållet kan de mest vardagliga produkter komma till användning, till exempel tvättmedel. Denna månads test blev därför ett vått jobb.

Jaktkläder slits hårt. De är också smutsiga en stor del av tiden. En tvätt då och då kan behövas för att hålla dem någorlunda fräscha, men även för att ta bort de oundvikliga fläckarna.

Blod, kaffe och vapenolja är några utmaningar när det kommer till jaktlig tvätt. Det finns fler, som gräs, blåbär och te. Framåt kvällen kan nog någon spilla rödvin i jaktstugan.

När vi planerade testet antog vi att de flesta moderna tvättmedel rimligen kan fräscha upp ett plagg och knäcka dofterna. Helt självklart är det inte och det kan förstås finnas möjlighet för ett ytterligare test med doftprov, men vi avstod från det den här gången.

 

Ej över tid

Vi har inte heller studerat hur tvättmedlen bleker plagg över många tvättar. Jaktkläder utsätts för elementen och tvättas nog oftast ganska sporadiskt, så de torde blekas mer av användning än tvätt ändå.

Fokus ligger på hur en rad vanliga tvättmedel – tillgängliga i vanliga matbutiker och stormarknader – klarade fläckar från en rad bekanta föroreningar.

 

Läs testet här:

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.