Svensk Jakt testar stormtändare. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar stormtändare. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar stormtändare

Premium

Stormtändare är ett bättre alternativ till en vanlig tändare. Den blå lågan tänder inte bara en motsträvig brasa utan kan också smälta bort is i patronläget eller ge punktvärme för att tina upp frusen utrustning.
Men hur bra är de egentligen?

Genom åren har jag använt ett antal olika stormtändare. De har ibland varit guld värda. Särskilt när det inte bara handlat om att göra upp eld, utan snarare om att tvinga fram eld, eller att hetta upp någon hopfrusen utrustningsdetalj.

Men de har inte alltid fungerat. När de blivit ordentligt blöta eller frusna har de ofta vägrat att tända. Då och då har dessutom en död stormtändare förblivit död, även efter att den värmts, torkats och fyllts på. Vissa har förlorat den fräsande blå spetsen och börjat ge en vanlig liten cigarettändarlåga.

Varmare låga

När vi nu testar stormtändare, alltså tändare som går på vanlig tändargas men levererar en mycket varmare och intensivt blå låga, är det inte minst för att kontrollera hur de klarar olika väderlekar.

Minusgrader är förstås svårt för en tändare, eftersom tändargasen inte brinner bra när den blir kall. Men modellerna visade sig klara kyla olika bra. Detsamma gällde fukt. Tyvärr är ingen verkligt tålig, men skillnader finns.

I blåst var de olika modellerna anmärkningsvärt lika. Ingen var opåverkad, men alla gick att använda.

Överlag är pålitligheten de annars så effektiva stormtändarnas svaga punkt. De kan vara fantastiskt bra att ha då man behöver få något att brinna mot alla odds eller om man behöver koncentrerad värme på en liten punkt. Men är du inte rädd om tändaren kan den vägra fungera då du behöver den. Samtidigt är detta en faktor du själv kan kontrollera. Förvarar du din tändare torrt och varmt kommer den att göra jobbet.

Svårt att testa gasförbrukning

Ingen av tändarna har slutat fungera under höstens tester. Egen erfarenhet säger dock att stormtändare till sist brukar krångla. Det bästa sättet att hantera det är nog att ha en i reserv, de är varken tunga eller dyra.

Gasförbrukningen visade sig vara svår att testa exakt, framför allt eftersom det inte gick att kontrollera hur bra påfyllningen lyckats i alla modeller. Någon tändare slocknade då den blev för varm, någon annan blev för varm för att hålla en längre stund med tänd låga. Därför gav jag upp försöken att klocka brinntid.

Generellt kan du räkna med att få några minuter brinntid ur en fylld stormtändare. Det är i praktiken ganska många tändningar, men det är klokt att ha som rutin att fylla tändaren inför längre turer.

Vid vanlig användning kunde jag inte märka någon avgörande skillnad i brinntid mellan modellerna, med ett undantag. Den stora tändaren från Kjell & Co verkade bränna igenom en tank snabbare än de övriga. Samtidigt ger den en mycket större låga än de andra.

Missa inte:

Samtliga tester på Svenskjakt.se

Testet har inte avslöjat den perfekta stormtändaren. Det finns mer att önska innan det är uppfyllt. Men med rätt handhavande fungerar de här tändarna mer eller mindre bra och de kan vara väldigt praktiska ibland.

Själv kommer jag även fortsättningsvis att försöka ha en stormtändare till hands i alla lägen. Men den kommer att förvaras i en ziplock-påse nära kroppen.

Testvinnare

Testvinnaren heter Kraftig stormtändare och kommer från Kjell & Co. Det är testets överlägset kraftigaste låga i en rejäl och ergonomiskt tilltalande tändare. Den visade sig dock vara relativt känslig för fukt och verkade ha högst gas­förbrukning. Men håller du den varm, torr och påfylld så är den verkligt het!

Stormtändaren kostar 200 kronor och den fick 16 poäng i testet

Ladda hem hela testet av stormtändare (pdf)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay