onsdag 24 april

Jakt & prylar

Svensk Jakts Ulf Lindroth har testat sex inskjutningsstöd.

Svensk Jakt testar stöd för inskjutning

Premium

Ett bra stöd är skyttens bästa vän. Det gör inskjutningen enklare, ­provskjutningen exaktare och kan dessutom vara till hjälp under ­vapenvården. Vi har testat ett halvdussin stöd.

Det här testet gäller inte stöd för jakt. I stället har vi testat stöd som gör jägaren och skytten effektivare på banan. Med deras hjälp förbättrar du din precision och kan därigenom spara ammunition vid inskjutningen, bli säkrare på hur bra vapnet egentligen skjuter och rent allmänt öka ditt självförtroende som skytt.

Vi testar skjutstöd för sittande skytte

Det här är stöd som ska ställas på ett stadigt och mer eller mindre plant underlag. De passar alltså bäst på en stabil skjutbänk. Vissa är enkla, vilket i det här sammanhanget betyder att de har lite färre rattar och vred för inställning i olika ledder. Andra är avsevärt mer avancerade. Materialen varierar också, liksom vikten. Och naturligtvis priset.

Bli en bättre passkytt – så tar du stöd på passet

Gemensamt för alla testade stöd är att de fungerar. De gör det med andra ord lätt att skjuta bra. Precisionen genom hela provskjutningen var överlag mycket god, oavsett vilket av stöden som användes. När ångan var uppe och rutinen kom presterades en del mycket små träffbilder med än det ena, än det andra stödet.

 

Sparar patroner

Budskapet är alltså att samtliga av dessa stöd är bra. Du kan köpa vilket som helst av dem och känna dig nöjd. Att de fungerar är en sak. De här stöden har en annan viktig poäng: långt ifrån alla jaktprylar kan förväntas betala sig själva, men i det här fallet kan det faktiskt vara så och dessutom gå ganska fort. Om du blir färdig med inskjutningen snabbare och säkrare kan du spara åtskilliga jaktpatroner. Gång på gång, år efter år. Du vet säkert ungefär vad patronerna kostar, så gör gärna en liten överslagsberäkning jämfört med priset på stöden.

Så använder du rätt skjutstöd för din jakt

Förutom att de här produkterna fungerar som stöd vid skytte kan de flesta av dem dessutom användas då du gör vapenvård. Det gäller kanske särskilt de som har något sätt att säkra vapnet på plats. Och om vi inte redan övertygat dig om att det här är ganska fiffiga prylar så kommer vi aldrig att göra det, så nu går vi vidare till själva testet.

 

Testvinnare!

Testets vinnare med 20 poäng är Caldwell Hydrosled. Omdömet lyder: Det här är ett tungt stöd, men det låter sig ändå transporteras ganska enkelt eftersom det kan fyllas och tömmas. Det har utmärkta justeringsmöjligheter och gör det enkelt att skjuta med hög precision. Den som ska skjuta in vapen med extra kraftig rekyl uppskattar säkert rekyldämpningen.

Caldwell Hydrosled kostar 4.690 kronor.

 

Ladda hem hela testet här (PDF)

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay