fredag 7 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 23 mars 2020 - 20:02

Happy People.

Tv-tips: Genuint om trappers i Sibirien

Just nu är det många som har mer tid över än vanligt för att titta på tv. Därför tipsar Svensk Jakt om bra jakt-tv.

På Jaktplay kan du se alla fyra delarna av den ryska dokumentären Happy People (2008) som är gjord av Dmitry Vasyukov. Tittaren får följa människorna i den lilla byn Bakhta vid floden Yenisei i Sibirien där fisket och inte minst jakten är en viktig del av livet i taigan, mitt i det väldiga Ryssland. Enda kontakten med omvärlden sker via båt eller helikopter.

Flera jaktliga pärlor på SVT:s Playtjänster

Happy People har drygt tio år på nacken men är fortfarande lika sevärd. Den stora behållningen är att du får ta del av de ryska fångstmännens liv och där mården med dess päls är ett viktigt vilt.

Det är lågmält, genuint och Happy People står i stark kontrast till realityserierna på exempelvis Discovery där det mesta är dramatiskt. Här är det dramatiskt på riktigt, det handlar om jakt och överlevnad i en av de kargaste och tuffaste miljöer man kan tänka sig, men människorna tar allt med stort jämnmod.

 

”Jag är min egen och jakt är roligt”

Pälsjägarna bor i små timringar under fångstsäsongen och tittarna får ta del av deras ibland filosofiska tankar om livet, jakten och hundarna, eller som en av dem uttrycker det ”Ingen berättar för mig vad jag ska göra. Jag kan jaga eller vila. Jag är min egen och jakt är roligt.”

Happy People innehåller några bra jaktscener där laikor skäller både skogsfågel och mård.

 

Trailer för 1,5-timmeslånga dokumentärfilmsversionen, Happy People: A Year in the Taiga.

 

Livet är förmodligen ganska tufft emellanåt och människorna i Bakhta har bara sig själva att lita på men samtidigt kanske de också är mycket lyckliga, precis som titeln anger, just för att livet ändå är ganska okomplicerat.

Happy People: A Year in the Taiga gjordes även som en nedklippt 1,5 timme lång dokumentärfilm av den tyske filmregissören Werner Herzog år 2010, men jag föredrar de fyra entimmesavsnitten som är uppdelade i årstiderna: vår, sommar, höst och vinter.

 

Här kan du se Happy People:

De fyra avsnitten av Happy People finns just nu på Jaktplay (sökord Happy People eller följ länkarna här nedanför). I det första avsnittet får du följa befolkningen i Bakhta under våren.

Till det första avsnittet av Happy People

Del 2 (sommar)

Del 3 (höst)

• Del 4 (vinter)

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Det blev en lyckad natt för mig och Hild 🦡
.
.
.
#grävlingsjakt #badgerhunting #predatorjakt #jämthund #jakthund #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #huntem #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #gohunt #jaktbilder #huntingpic #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #metsästys #swedenhunting #huntingtime #jaktforlivet #jaktärjakt
...

Nu taggar Trion till, för nästa helg är det bockpremiär!
Denna bild togs på en bockpremiär för några år sedan, en väldigt minnesvärd och fin morgon!
Hur taggade är ni?
#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #viltkött #rådjur #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady
#bockpremiär #lockjakt
...

Projekt 1 - Slakteri

Sista bråten (förutom kompressorn ) bortplockad. Har även plockat ut det gamla fönstret i ytterväggen, slagit på nya panelbrädor på utsidan och täckt väggen med vindpapp. Jag är ingen snickare men har förstått att huvudprincipen med god isolering är att stänga in så mycket luft som möjligt i väggen och att denna luft som inte sig mellan de olika temperaturområdena. Eftersom ytterväggen inte är helt tät satte jag upp vindpapp som kan släppa ut fukt men håller kvar den isolerande luften.

#isolering #jakt #viltvård #viltkött #gårdsslakteri #viltslakteri #slakteri #möra #hängmöra #rådjur #älg #dovhjort #vildsvin #hunting #jaktärjakt #shotsandpots #jaltpuls #svenskjakt #alltomjaktochvapen #svenskajägareförbundet #hjälpviharköptenbondgård
...

Well the danish hunting season is off ATM🦌☀️🌿

Next up is the stags, and all the prepping before that!

Just looked back at last years red stag 😅🙌🏼🌿

This year I mostly have plans for hunting fallow stags, and I can’t wait 🙌🏼
But you’ll never know what happens 🤞🏼🦌

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #seetheunseen #bukkejagt2020 #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #redstag #jagenindeutschland #jæger #reddeer #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Kontraster

Idag kom värmen tillbaka, och jag läser av en utetemperatur ca 50 grader varmare än vad den var när denna bild togs i vintras. Den dagen fick en fin orrtupp följa med hem. Idag sänker jag nog mina förväntningar, och lägger mig och solar på en klippa istället.

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #vildmarken#wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #ig_dalarna #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

#Repost petrinisvilt
・・・
🦊Blev två små valpar för min del ikväll 🦊
°
°
°
°
°
°
°
#petrinisvilt #viltetifokus #fox #räv #rödräv #vulpes #rovdjursjakt #predatorkontroll #pretadorjakt #kvinnligajägare #jakttjej #svenskjakt #alltomjaktochvapen #nature #tjejjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay