torsdag 20 juni

Jakt & prylar

Konstverket Skogen återinvigdes 2018 i Södertälje stadshus.

Konstverket Skogen återinvigdes 2018 i Södertälje stadshus. Foto: Södertälje kommun

Skulptur återuppstånden – med älghorn från Öster Malma

Den 10 mars återinvigdes konstverket Skogen i Södertälje stadshus. En skulptur med starka kopplingar till den svenska skogskulturen, inte minst jakten.

Konstnären Lenny Clarhäll. Foto: Martin Källberg

Lenny Clarhäll är konstnären bakom verket. Han är en av landets mest etablerade skulptörer, utbildad vid Konstfack i Stockholm och Konstakademien i Köpenhamn, och står bakom ett flertal offentliga verk runt om i Sverige. Allra mest välkänd är kanske skulpturen Minnesmärke över de stupade i Ådalen som uppfördes i Lunde, Kramfors kommun, 1981 till 50-årsminnet av skotten i Ådalen.

Skogen var ett beställningsverk från Södertälje kommun, till det då nybyggda stadsbiblioteket i Lunagallerian 1978, berättar Lenny Clarhäll när han tar emot Svensk Jakt i hemmet – och ateljén – i Hölö, i södra delarna av Södertälje kommun.

 

”Ursprunget till vår kultur”

När stadsbiblioteket byggdes om 2005 fick Skogen inte längre plats, utan plockades ner och magasinerades. 13 år senare finns verket nu åter till beskådande för Södertäljeborna, den här gången i stadshuset.

– Skogen är för mig ursprunget till vår kultur och överlevnad. Vi har alla en stark koppling till skogen, det var min utgångspunkt när jag skapade Skogen för 40 år sedan, säger Lenny Clarhäll.

 

Från Öster Malma

Verket Skogen består av flera delar: en älg, trädstammar som sträcker sig mot skyn, en rotvälta, en getarepojke, en fågelholk. I originalutförandet var älgens horn gjorda i trä, men under skulpturens magasinering kom dessa på avvägar. Dessa var helt enkelt tvungna att ersättas, och lösningen hämtades från Svenska Jägareförbundets nationella kansli, Öster Malma.

I ett av Jägareförbundets förråd fanns en större mängd gamla älgtroféer, som tidigare prytt slottsväggarna. Med Öster Malma-chefen Ulf Sterlers goda minne har hornen från en av dessa troféer nu åter hamnat i blickfånget, som en del av konstverket Skogen.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay