Praktiska råd om svanar och gäss
Högskolan i Kristianstad har tagit fram en praktisk handbok för jordbrukare, jägare och andra som kommer i närkontakt med svanar och gäss. Här avhandlas både myter och sanningar om fåglarna.
Problem eller möjligheter? Att gäss och svan har ökat i antal har säkert ingen missat, men hur ska vi hantera dem?
Sprider de sjukdomar, eller bidrar fåglarna istället till ekosystemtjänster och annan nytta?
Sanningar och myter
Högskolan i Kristianstad har tillsammans med SLU:s Viltskadecenter tagit fram en ny skrift som belyser både sanningar och myter, ger praktiska råd och konkreta skötselåtgärder. Boken är uppdelad i fyra avsnitt – jordbruket, våtmarkerna, jakten och misstankarna om gäss som sjukdomsspridare.
– Jag träffar många förvaltare, och de tar gärna emot tips och råd kring detta. Det finns ett behov av ny och aktuell kunskap. Nu kan jag sticka den här boken i händerna på dem, säger Johan Elmberg, professor i zooekologi vid Högskolan Kristianstad. Han har under flera år studerat och kartlagt gässens och svanarnas levnadsmönster och sammanfattar nu sina kunskaper under titeln ”Fakta för förvaltare: gäss och svanar” som kan hämtas som pdf eller beställas via Högskolan i Kristianstad eller Natutrvårdsverket.
Minska konflikterna
Målsättningen med utgåvan är att minska problem och konflikter mellan människor och fåglar.
Enligt Johan Elmberg har de stora flockarna kommit för att stanna, och den forskning som finns i ämnet berör fler än de människor som läser vetenskapliga rapporter.
– Vi har insett att det är ett ämne som också berör och engagerar människor utanför den akademiska världen, säger Johan Elmberg.
Länk för att ladda ner pdf finns här.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.